Bogat program Purgatorija i ove godine

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 03. lipnja 2015. - 9:29
Autor: 

Zaljubljenici kazališne umjetnosti će i ove godine imati priliku uživati u bogatom programu tivatskog Centra za kulturu.

Selektorica međunarodnog Festivala mediteranskog teatra „Purgatorije“ u Tivtu, Tatjana Mandić Rigonat izvršila je odabir predstava koje će se naći u natjecateljskom dijelu programa.

"Odabrala sam predstave koje  svedoče o želji pozorišnih stvaralaca da pozorište bude mesto u kojem se društvo, čovek, propituju na umetnički snažan način, iz dubokih poriva kreativnosti, istinoljublja,mašte, polemičkog i kreativnog duha,u kojem se  teme,jasno izoštravaju bez obzira na žanr, predstave u kojima su glumačka dostignuća na visokom nivou kao i svi drugi elementi pozorišnog čina.... Komunikativnost odabranih predstava vrednost je na kojoj ova selekcija insistira, jer pozorište je umetnost trenutka, umetnost koja se obraća nama u sadašnjosti, i ma koliko neki rediteljski postupak bio komplikovan predstava na jednom od svojih nivoa mora biti razumljiva i za čoveka koji prvi put ulazi u pozorište. Po principu koji je uspostavljen u antičkoj Grčkoj, a potvrdjen u Šekspirovom vremenu.

Bez predrasuda o višim i nižim pozorišnim žanrovima, smatrajući takvu podelu deplasiranom, na festivalu su u konkurenciji predstave u rasponu od mjuzikla do tragedije".

 

Tako će publika ovog važnog kazališnog festivala imati priliku dijeliti emocije s izvrsnom ekipom glumaca, uz predstave kakve su Aleksandra Zec - Olivera Frljića, Životinjska farma-Andraša Urbana, Život Molijerov- Aleksandra Popovskog, Mamma mia!- Juga Radivojevića, Kazimir i Karolina- Snežane Trišić, Razbijeni krčag – Igora Vuka Torbice.

 

Prva natjecateljska predstava bit će odigrana 25.lipnja, s početkom u 21:30 sati. Radi se o dobro poznatom mjuziklu, u režiji Juga Radivojevića, a nastao po tekstu Ketrin Džonson. Radnja se dešava na jednom grčkom ostrvu, uoči venčanja dvadesetogodišnje Sofi, koja je odrasla s majkom Donom, ne znajući tko joj je otac.

Na tematskom planu se izdvaja problem ženske neovisnosti, diskusija o smislu i granicama feminizma, značenja oslobađanja žena od egzistencijalne vezanosti za muškarce. Drugim riječima, ovaj mjuzikl ne iscrpljuje svoj smisao u raskošnom vatrometu igre, pesme, muzike, plesa.

Iz Centra za kulturu pozivaju da na vrijeme osigurate sebi kartu i uživate u bogatom kulturnom programu koji su za vas pripremili.