„Betovenova pisma“ na KotorArtu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 04. kolovoza 2021. - 11:23
Autor: 

Međunarodni Festival KotorArt organizira večer pod nazivom Betovenova pisma, idejnog tvorca projekta Vanje Vukčević, u četvrtak, 5. 8. u katedrali sv. Tripuna, s početkom u 21.30h.

Nastupaju glumac Aleksandar Radunović, kao i gudački kvartet koji čine violinistice Milana Bjelobaba i Marija Đuranović, violinist Uroš Lapčević i violončelist Dmitrij Prokofjev.

Povodom 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena, 2020. godine, kreiran je projekt „Betovenova pisma“, prema ideji i konceptu Vanje Vukčević, projektne menadžerice Nevladinog udruženja ARS-INDUSTRIA iz Podgorice. Program se u glazbenom smislu oslanja na gudački kvartet Razumovski, op. 59, br. 2, posvećen ruskom plemiću – grofu Razumovskom, veleposlaniku carske Rusije u Beču, velikom pokloniku umjetnosti i meceni. Naizmjenično sa stavovima kvarteta smjenjuje se interpretacija četiri pisma i jedne Beethovenove zabilješke (na kraju programa), čime je predstavljen intimni svijet umjetnika ispunjen najdubljim strahovima i bolima, ali i osjećajima ljubavi. U pismu svom poznaniku Jozefu Vilhemu Šadenu kompozitor govori o prekidu svog prvog putovanja u Beč i potvratku u Bon zbog bolesti svoje majke koja ubrzo umire. Slijedi pismo prijatelju Amendi o Beethovenovim prvim problemima sa sluhom, ali i o njihovom prijateljstvu. Treće pismo je čuveni Hajligenštatski testament, koji je kompozitor namijenio braći Karlu i Johanu. Ovim tekstom provijava očaj zbog njegove sve veće gluhoće, kao i razmišljanja o samoubojstvu. Beethoven je taj dokument do kraja života skrivao među privatnim papirima, a pronađen je i objavljen iste godine kada je umro – 1827. Još jedan značajan dokument koji je do njegove smrti bio nepoznat jeste i Pismo besmrtnoj dragoj – svjedočanstvo puno ljubavi prema osobi čiji je identitet do danas ostao misteriozan.

„Tokom prošle, 2020. godine, koja je bila veoma izazovna za čitav svijet, stvaralaštvo Betovena i njegova velika godišnjica nisu uspijeli da zasijaju koncertnim podijumima kao što je zamišljeno. Tako je bilo i sa planovima na našem Festivalu. Zato ove godine, imamo dva programa posvećena Betovenu. Program Betovenova pisma i Njemačkoj, s ljubavlju, u kojem ćemo uživati u utorak, 10 avgusta u Crkvi sv. Duha“,  istakli su iz PR službe Festivala.

Ansambl ARS-INDUSTRIA formiran je 2018. godine u okviru Nevladine organizacije ARS-INDUSTRIA iz Podgorice, čija je primarna misija vlastita kreacija i produkcija inovativnih i nesvakidašnjih oblika stvaralaštva iz domena umjetnosti i obrazovanja. Ansambl čine profesionalni umjetnici različitih profila iz brojnih umjetničkih disciplina (glazba, kazalište, ples, vizualne umjetnosti itd.) koji imaju cilj da kroz interdisciplinarnost visokoj umjetnosti osiguraju što širi krug slušatelja i gledatelja. ARS-INDUSTRIA je rekonstruisala do tada nepoznatu i neobjavljenu kompoziciju za glas i klavir Mirišem vinograde, kompozitora Borislava Tamindžića i pjesnika Sretena Perovića iz 1980. godine, kreirala prvi imerzivni interdisciplinarni projekt u Crnoj Gori – Muzika na vodi, u kojem je na već postojeće glazbeno remek-djelo Georga Fridriha Hendla kreiran scenario, oslanjajući se na povijesne podatke i događaje iz života kompozitora i britanskog kralja Džordža Prvog. Tokom 2021. godine sprovodi interdisciplinarni program Bajkoviti svijet umjetnosti, namijenjen djeci iz Doma Mladost u Bijeloj.