Dva važna događaja obilježila jučerašnji dan na KotorArt-u

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. kolovoza 2021. - 10:44
Autor: 

Na Festivalu KotorArt u četvrtak, 5. 8., , organizirana su dva događaja. Koncert pod nazivom „Betovenova pisma“, kao i otvaranje izložbe istaknutog slikara Dimitrija Popovića, pod nazivom Dimitrije i Dante.

„Publika u Crkvi sv. Duha je uživala u intimnom doživljaju Betovena koji su zajednički prenijeli članovi ansambla ARS-INDUSTRIA, glumac Aleksandar Radulović, violinistkinje Milana Bjelobaba i Marija Đuranović, violista Uroš Lapčević i violončelista Dmitrij Prokofjev. Muzički sastav je izveo Betovenov gudački kvartet Razumovski, op.59, br. 2, posvećen ruskom plemiću – grofu Razumovskom, ambasadoru carske Rusije u Beču, velikom pokloniku umjetnosti i meceni dok se sa stavovima kvarteta smijenjivala i interpretacija četiri pisma čime je predstavljen intimni svijet umjetnika ispunjen najdubljim strahovima i bolima, ali i osjećanjima ljubavi. U pismu svom poznaniku Jozefu Vilhemu Šadenu kompozitor govori o prekidu svog prvog putovanja u Beč i potvratku u Bon zbog bolesti svoje majke koja ubrzo umire. Uslijedilo je pismo prijatelju Amendi o njegovim prvim problemima sa sluhom, ali i o njihovom prijateljstvu. Treće pismo, koje je ubjedljivo interpretirao Radulović, predstavlja čuveni Hajligenštatski testament, koji je kompozitor namijenio braći Karlu i Johanu. Ovim tekstom provijava očaj zbog njegove sve veće gluvoće, kao i razmišljanja o samoubistvu. Betoven je taj dokument do kraja života skrivao među privatnim papirima, a pronađen je i objavljen iste godine kada je umro – 1827. Još jedan značajan dokument koji je do njegove smrti bio nepoznat jeste i Pismo besmrtnoj dragoj – svjedočanstvo puno ljubavi prema osobi čiji je identitet do danas ostao misteriozan. Publika je uživala u ovako intimoj večeri upoznavajući bliže Betovena a idejni tvorac cjelokupnog programa i koncepta je Vanja Vukčević, projektna menadžerka Nevladinog udruženja ARD-INDUSTRIA iz Podgorice. Koncert je održan uz podršku ambasade Republike Njemačke u Crnoj Gori“ – stoji u priopćenju.

Prije početka koncerta, u Galeriji solidarnosti otvorena je izložba cijenjenog slikara, našeg suvremenika, Dimitrija Popovića. Izložba pod nazivom Dimitrije i Dante dio je programa kojim KotorArt obilježava 700 godina od smrti čuvenog Dantea  Na otvaranju izložbe prisutnima su se obratili admiral Bokeljske mornarice, diplomat i predsjednik savjeta Fondacije Don Branko Sbutega, dr. Antun Sbutega, sam autor izložbe, g. Dimitrije Popović,  a izložbu je otvorio Nj.E. Veselko Grubišić, veleposlanik  Republike Hrvatske u Crnoj Gori. Izložba se može posjetiti do 15. 8., a festival KotorArt ju je organizirao  u suradnji s veleposlanikom Republike Hrvatske u Crnoj Gori.