Aukcija antikviteta i umjetnina

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. travnja 2015. - 10:27
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo poziv Pomorskog muzeja Crne Gore i NVO „Antika“ na tradicionalnu aukciju antikviteta i umjetnina:

„Pomorski Muzej Crne Gore i NVO „Antika“tradicionalno organizuju aukciju antikviteta i umjetnina. Ovogodišnja aukcija biće posvećena „Bokeljskom enterijeru do 1900 godine“. Pozivamo sve zainteresovane da nam donesu predmete koji bi bili ponuđeni na aukcionoj prodaji u centralnu prostoriju na I spratu Pomorskog Muzeja gde će naša komisija izvršiti stručnu procjenu.

   Boka Kotorska sa svojom fascinantnom istorijom i bogatom i raznovrsnom kulturnom zaostavštinom danas nije prezetovana na način koji to zaslužuje, jer je u opticaju veliki broj antikviteta i umjetnina koji nisu sa prostora Boke Kotorske. Zbog toga želimo da organizujemo aukciju koja će biti posvećena bokeljskom enterijerimu, stavljajući naglasak na odabrane komade stilskog nameštaja koji su izrađeni u velikim mediteranskim i evropskim centrima, oružje kao svedočanstva o slavnoj prošlosti, skupocjene dekorativne i upotrebne predmete od srebra, porcelana i stakla, narodne nošnje, škrinje u kojima se čuvao djevojački miraz, nakit, numizmtiku, filateliju i sl. Bokeljski enterijeri su oličenje duha ovog područja, njih čine predmeti koje su posjedovale ranije generacije imućnih moreplovaca, trgovaca i brodovlasnika, elita bokeljskog društva. Bokeljski enterijeri svedoče o tome kako je ovdašnji bogati stalež živio na zapadno evorpski način, njegujući ljubav prema lijepom i prateći aktuelne modne trendove, posebno tokom 17. i 18 veka, u doba baroka.

 Aukcija „Bokejlski enterijeri do 1900. godine “ biće održana tokom jula mjeseca tekuće godine. Kako bi predmeti bili procijenjeni i adekvatno kataloški obrađeni pozivamo Vas da ih već sada donesete na uvid našem stručnom timu koji čine savjetnici i kustosi iz Pomorskog Muzeja Crne Gore, kao i stručni konsultanti za procjenu antikviteta iz NVO „Antike“.

Možete nas kontaktirati na e-mail: melisaniketic@gmail.com <mailto:melisaniketic@gmail.com> , ili na broj telefona 069 482 662“.