12. UNESCO natječaj za financiranje projekata iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 26. ožujka 2021. - 11:12
Autor: 

Organizacija Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost  i kulturu (UNESCO) objavila je dvanaesti natječaj za podnošenje zahtjeva za financiranje projekata sredstvima iz Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost. Među potencijalnim korisnicima sredstava fonda je i Crna Gora, kao članica Konvencije o zaštiti i promoviranju raznolikosti kulturnih izraza. Međunarodni fond za kulturnu raznolikost pruža podršku projektima koji vode ka strukturalnim promjenama kroz uvođenje i/ili izradu politika i strategija koje imaju direktan utjecaj na stvaranje, proizvodnju, distribuciju i pristup raznolikosti kulturnih izraza, kao i jačanje institucionalne infrastrukture, uključujući profesionalne i organizacione kapacitete, a podržavajući održive lokalne i regionalne kulturne industrije. Projekti podržani od Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost imaju širok spektar aktivnosti / od izgradnje kapaciteta i kulturnog mapiranja do analize politika i razvoja, kao i podrške poduzetništvu i konsolidaciji kulturnih industrija.

„Na konkurs mogu aplicirati organi javne uprave, institucije i nevladine organizacije, a aplikacije se ispunjavaju isključivo na onlajn aplikacionoj platformi, na engleskom ili francuskom jeziku. Krajnji rok za onlajn podnošenje aplikacija je 16. jun 2021, u podne, a nakon toga uslijediće proces nacionalne predselekcije projekata koji sprovodi Nacionalna komisija za Unesko. Rok za predselektovanje projekata od strane Nacionalne komisije i dostavljanje prijedloga ka Unesko je 16. jul 2021. godine. Uspješne podnosioce zahtjeva Sekretarijat će obavijestiti tokom januara 2022. na veb sajtu Konvencije. Maksimalan iznos sredstava koji se može potraživati predloženim projektom je 100.000,00 USD“ – stoji u priopćenju. 

Više informacija na linku: 

https://mpnks.gov.me/rubrike/_KULTURA/241366/Dvanaesti-UNESCOkonkurs-za-finansiranje-projekata-iz-Fonda-za-kulturnu-raznolikost.html