Zimska škola hrvatskoga folklora 2021.

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. siječnja 2021. - 9:26
Autor: 

Na online Zimskoj školi folklora 30. i 31. siječnja i 6. i 7. veljače 2021. putem ZOOM platforme podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOG PODRUČJA, odnosno narodni plesovi podvelebitskog kanala i otoka Paga, Ravnih kotara i Bukovice, zadarskog priobalja, otok Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, šibensko-primoštenske Zagore, priobalja i otoka, Drniške i Sinjske krajine i Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve. Predavat će se i plesovi Hrvata koji žive u Bosni i Hercegovini, a plesovi im pripadaju dinarskome području: sjeverne Hercegovine, Završja, Kupresa te zapadne Bosne i srednjobosanskoga gorja. Uz to, jedno posebno predavanje će biti posvećeno dječjem folkloru, učit će se i o narodnim nošnjama i pjesmama dinarskoga područja, plesnom pismu (kinetografija), o scenskoj primjeni folklora te o metodologiji rada s izvornim seoskim folklornim grupama te reproduktivnim ansamblima.

Ova je škola namijenjena obrazovanju voditelja i članova hrvatskih  kulturno-umjetničkih društava, folklornih i tamburaških skupina. Osnivač Škole i autor njezina programa bio je uvaženi hrvatski etnolog i etnokoreolog dr. Ivan Ivančan (škola datira od 1963. ) a današnji voditelj je prof. Andrija Ivančan. Predavanja će održati  hrvatski folklorni i glazbeni stručnjaci: Miroslav Šilić, Goran Knežević, Nenad Milin, Vidoslav Bagur, Kristina Benko Markovica, Katarina Medarić, Tibor Bün te Vjekoslav Martinić.

Voditelj programa: prof. Andrija Ivančan

Voditeljica i organizatorica projekta: mr. sc. Snježana Jurišić, Hrvatska matica iseljenika

 

Prijaviti se možete za:

  1. PLES (voditelj Andrija Ivančan) 2. SVIRANJE TAMBURA za početnike (voditelj  Tibor Bün) 3. SVIRANJE HRVATSKIH TRADICIJSKIH GLAZBALA  (voditelj Vjekoslav Martinić)

Budući su predavanja online, polaznici mogu prema rasporedu nazočiti svim predavanjima, a radionice za glazbala se dogovaraju s voditeljem. Nazočnost se bilježi i temelj je za dobivanje potvrde.

Školarina:  Hrvati izvan RH članovi hrvatskih kulturno-umjetničkih društava oslobođeni su plaćanja školarine (za njih plaća HMI), a svi ostali plaćaju 300,00 kn (PDV uključen) po  dobivenom računu.

Prijave: potrebno je popuniti prijavni listić i poslati ga na e-mail snjezana.jurisic@matis.hr  najkasnije do 18. siječnja 2021.

 

Za sva dodatna pitanja: snjezana.jurisic@matis.hr

Program

 

https://matis.hr/wp-content/uploads/2021/01/Program-online-ZŠHF-1.docx

Prijavnica

https://matis.hr/wp-content/uploads/2020/12/prijavnica.pdf