matis.hr

Predstavljanje u Matici u obljetničkoj godini bila je prigoda, uz projekciju i druženje, za zahvalu suradnicima na sudjelovanju u programima i dogovor za nastavak suradnje

Filmska riznica HMI-ja povodom 70. obljetnice Matice, i u prigodi obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine, održana je 27. listopada u dvorani Matis u zgradi Hrvatske matice iseljenika. Bila je to prigoda, uz projekciju i druženje, zahvaliti suradnicima na sudjelovanju u programima i dogovoriti nastavak suradnje.

U subotu i nedjelju, 4. i 5. rujna 2021., u organizaciji Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj i Hrvatske matice iseljenika održat će se u Karaševu, Rumunjska, četvrti po redu Forum mladih hrvatskih manjina. Forum mladih okuplja predstavnike mladih hrvatskih manjinskih zajednica kako bi raspravili određenu temu vezanu za identitet i svakodnevicu mladih hrvatskih „manjinaca“.

Tema ovogodišnjeg Foruma bit će: „Naslijeđe za budućnost? – Tradicijska kultura među mlađim naraštajima hrvatskih manjinskih zajednica“.

Na Konferenciji sudjeluje gotovo 130 izlagača – stručnjaka iz područja zaštite materijalne kulturne baštine kao i stručnjaka iz područja sigurnosne politike i upravljanja civilnom zaštitom iz 21 zemlje te 500 drugih sudionika iz 53 zemlje

Četvrtak, 28. siječnja 2021.

Na online Zimskoj školi folklora 30. i 31. siječnja i 6. i 7. veljače 2021. putem ZOOM platforme podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOG PODRUČJA, odnosno narodni plesovi podvelebitskog kanala i otoka Paga, Ravnih kotara i Bukovice, zadarskog priobalja, otok Pašmana, Ugljana i Dugog otoka, šibensko-primoštenske Zagore, priobalja i otoka, Drniške i Sinjske krajine i Poljica, Zabiokovlja, Imotske krajine i doline Neretve.

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika je 16. prosinca održana virtualna konferencija nazvana „REPUBLIKA HRVATSKA I PROJEKTI HRVATSKIH MANJINSKIH ZAJEDNICA – SPONE KOJE NAS POVEZUJU“.

Uz predstavnike Središnjeg državnog ureda i Hrvatske matice iseljenika, na konferenciji su sudjelovali predstavnici hrvatskih manjinskih zajednica iz 8 zemalja (Austrije, Slovenije, Slovačke, Mađarske, Rumunjske, Srbije, Crne Gore i Italije).

Subota, 12. prosinca 2020.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu otvara natječaj Hrvatska lijepa knjiga radi odabira najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga za međunarodni natječaj Best Book Design from all over the World, koji će se održati za trajanja Sajma knjiga u Leipzigu, te za izložbu Book Art International, koja se organizira u sklopu Sajma knjiga u Frankfurtu. Riječ je o natječaju i izložbi na kojima se predstavljaju dosegnute razine kreacija likovnih urednika, dizajnera i tiskarskog umijeća. Natječaj se raspisuje na poziv Zaklade Stiftung Buchkunst.

Hrvatskom biologu Miroslavu Radmanu, koji ima i francusko državljanstvo, 8. listopada je u Splitu uručeno francusko državno odličje Vitez Nacionalnog reda Legije časti, javlja Hina.

Predajući mu to odličje, veleposlanik Francuske u Hrvatskoj Gaël Veyssière je za Radman rekao da je nasljednik Ruđera Boškovića.

Dugometražni igrani film redatelja Danila Šerbedžije i scenaristice Lane Barić, ‘Tereza37’, svoju će međunarodnu premijeru imati u sklopu programa ‘Otkrića’ (Discoveries) na Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi https://wff.pl/en/, koji se održava od 9. do 18. listopada. Na poljskom će se festivalu prikazati i kratkometražni animirani film ‘Jež Bodljikavko’ Tihonija Brčića.

Petak, 18. rujna 2020.

 „Što mi znači… ? je projekt Hrvatske matice iseljenika koji se bavi odnosom mladih pripadnika hrvatskih manjinskih zajednica prema tradicijskoj kulturi svoje skupine

Mladi ljudi, pa i djeca, putem video zapisa, prezentacija, zvučnih zapisa ili pisanih radova i crteža (bilo koji multimedijski oblik je prihvatljiv) opisali bi svoj odnos prema dijelu tradicijske baštine koji im je osobito bitan. Primjerice:

Petak, 26. lipnja 2020.

U natjecateljskim programima 20. izdanja međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast https://www.filmfestival-goeast.de/en/ prikazuju se dugometražni film Vinka Brešana ‘Koja je ovo država’ te kratkometražni eksperimentalni Sare Jurinčić ‘3. rujna 2015’. U program ‘Symposium’ uvršten je dokumentarni film Nenada Puhovskog ‘Graham i ja – istinita priča’, dok su u industrijskom programu East-West Talent Lab Sara Jurinčić i Karla Lulić predstavile svoje nove projekte te su nominirane za goEast Development Award.

Stranice

Subscribe to RSS - matis.hr