Filmska riznica HMI-ja povodom 70. obljetnice Matice

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 29. listopada 2021. - 10:26
Autor: 

Predstavljanje u Matici u obljetničkoj godini bila je prigoda, uz projekciju i druženje, za zahvalu suradnicima na sudjelovanju u programima i dogovor za nastavak suradnje

Filmska riznica HMI-ja povodom 70. obljetnice Matice, i u prigodi obilježavanja Svjetskog dana audiovizualne baštine, održana je 27. listopada u dvorani Matis u zgradi Hrvatske matice iseljenika. Bila je to prigoda, uz projekciju i druženje, zahvaliti suradnicima na sudjelovanju u programima i dogovoriti nastavak suradnje.

Čelnici Hrvatske matice iseljenika i voditelji programa na predstavljanju Filmske riznice ugostili su Ilju Benkovića, glavnog organizatora Dana hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ u Orašju, ravnateljicu Uprave za međunarodnu kulturnu suradnju i europske poslove Ministarstva kulture Anju Jelavić, Dubravku Severinski, načelnicu Sektora za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata izvan RH i Žanu Ćorić, savjetnicu s posebnim položajem za pitanja Hrvata u BiH iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, suradnike na Matičinim projektima te autore i sudionike prikazanih filmskih zapisa.

Nakon obraćanja prisutnima Ilje Benkovića , Dubravke Severinski i Anje Jelavić, biranim im se riječima obratio i domaćin, ravnatelj HMI-ja Mijo Marić koji je , među ostalim, kazao : „ U ovoj za Maticu obljetničkoj godini već smo raznim provedenim programima obilježili našu djelatnost iz područja obrazovanja, nakladništva, tradicijske kulture i zaštite okoliša, a Svjetski dan audiovizualne baštine, koji je UNESCO utemeljio  2005., prigoda je da prikažemo i dio naše djelatnosti vezane uz filmsku kulturu. Tijekom 70 godina postojanja sakupljen je značajan broj audiovizualnih zapisa o  Matičinim programima, bilo kao specijaliziranim programima filmskih radionica, bilo kao dio programskog sadržaja ili kao dokumentarni zapis naših programskih aktivnosti.  Ti filmski, video i audio zapisi su vrijedan povijesni izvor i drago nam je da se današnjim događajem priključujemo podizanju svijesti o značaju i čuvanju audiovizualnih dokumenata kao sastavnog dijela nacionalnog identiteta naše zemlje, gdje su, kad je Hrvatska matica iseljenika u pitanju, uključeni i Hrvati izvan RH koji sudjeluju u našim programima i u stvaranju tih zapisa. Danas je prilika da jedan djelić tog bogatog opusa prikažemo široj publici, ali i da u ovoj obljetničkoj godini zahvalimo našim stručnim suradnicima koji su sudjelovali na tim programima, od kojih su neki ovdje s nama i koje posebno pozdravljam. Ono što je važno za napomenuti jest da je riječ o stručnjacima različitih provenijencija/profila koji su dio umjetničkih,  znanstvenih, edukativnih i dr. područja te posjeduju značajne kompetencije. Upravo složenost i kompleksnost naših programa koji uključuju hrvatske zajednice Hrvata izvan RH zahtijevaju raznolike kompetencije za učinkovitu interakciju s heterogenim skupinama poput sociokulturalnih alata, poglavito dobro poznavanje hrvatskog jezika i drugih stranih jezika, kao i interaktivno razumijevanje informacijsko-komunikacijskih alata. Naši suradnici posjeduju i usku specijalizaciju i posvećenost struci i integrativni pristup relevantan za programski sadržaj“, rekao je ravnatelj Matice.

Program predstavljanja započeo je ovogodišnjom Filmskom radionicom u Orašju i filmom „Hotel Romantique“ redatelja Ivana Mokrovića uz tekst njenih sudionika.

O Radionici https://matis.hr/dogadanja/mladi-filmasi-o-danima-hrvatskog-filma-ivo-gregurevic-i-filmskoj-radionici-u-orasju/.

Uslijedio je završni film povodom 25 godina Male škole hrvatskoga jezika i kulture – 2017. „Povratak u prošlost ili Muzej Male škole“, a voditeljice radionice bile su Grozdana Lajić Horvat i Sandra Doblanović.

Kako je bilo ove godine doznajte na poveznici https://matis.hr/dogadanja/zavrsava-28-maticina-mala-skola-u-novome/.

„Igračka u srcu“ https://matis.hr/programi/igracka-u-srcu-inspirirana-hrvatskom-tradicijskom-kulturom/ – 2018.  prezentirala je, u produkciji HMI, svečano otvaranje multimedijalne izložbe.

Riznica obuhvaća i filmove MAT & ART online likovni program – Josip Turkalj  – 2021. redateljice  Mirjane Ane-Marije Piskulić, Eco Heritage Task Force – Filmska radionica – 2016. „Tri berekina“ redatelja Ivana Mokrovića, „Što mi znači“ https://matis.hr/naslovnica/sto-mi-znaci/ , multimedijalni program za hrvatske manjine – 2021. u produkciji Marina Knezovića, filmski uradak „Kako nam je bilo“, snimatelja i redatelja Roberta Piršla s polaznicima, s Eco Heritage Task Forcea – Filmska radionica – 2021. Više o Task Forceu na poveznici https://matis.hr/programi/eco-heritage-task-force-2019/.  Tu se našla i popularna tribina Srijedom u Matici – 2015., snimatelja Darka Plahtana, a ovako je izgledala jedna od njih https://matis.hr/programi/srijedom-u-hmi/.

Matičine škole, Ljetna škola hrvatskog folklora – 2021., snimatelja Tibora Buna, i Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture – 2019. -završna prezentacija jezičnih skupina, tekst i dramatizacija polaznika jezičnih skupina Dalmatiner i Maslina, uvijek su sjajno prihvaćene  među polaznicima, a ubuduće će to biti i u gledalištu.

Više o vrijednim i uspješnim programima Matice na poveznicama https://matis.hr/programi/ljetna-skola-hrvatskoga-folklora-u-zadru-2/ i https://matis.hr/programi/sveucilisna-skola-hrvatskog-jezika-i-kulture-2/. Moderatorica predstavljanja bila je radijska novinarka Tanja Rau.

U drugome, neformalnom dijelu programa, uz druženje i domjenak, uslijedilo je zajedničko fotografiranje sudionika, suradnika i voditelja Matičinih programa. Obljetničko. Podijelili su se i prigodni darovi. Domaćini i gosti su se rastali u očekivanju novih susreta u Matici.

 

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek

Fotografije: Snježana Radoš