Rekordni broj polaznika Zimske škole hrvatskog folklora

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 01. veljače 2021. - 10:23
Autor: 

ZŠHF je pod okriljem HMI-ja okupila polaznike iz 15 zemalja, a po prvi put sudjeluje i tamburaški ansambl KUD-a Klokotić iz Rumunjske

Svečano je otvorena Zimska škola hrvatskog folklora 2021. – prva u 58 godina u digitalnom obliku u virtualnom svijetu stvaralaštva i čuvanja hrvatske baštine.

Sto osamdeset seminaraca potvrdilo je važnost tradicijske kulture za očuvanje našeg identiteta, pogotovo kad je riječ o hrvatskim manjinskim zajednicama, Hrvatima u Bosni i Hercegovini te hrvatskim zajednicama diljem svijeta. Svečano otvaranje uveličao je 31. siječnja i Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika koja ove godine slavi 70 godina uspješne suradnje s Hrvatima izvan RH, i prigodnim riječima otvorio 28. ZŠHF pod okriljem HMI-ja.

Seminarce je pozdravio i programski voditelj prof. Andrija Ivančan i zahvalio svima što su se uključili i što svojim angažmanom čuvaju našu kulturu i baštinu. Otvaranju su nazočili i Tibor Bun, voditelj Tambura, Vjekoslav Martinić, voditelj Tradicijskih glazbala, Goran Knežević, Kristina Benko Markovica koji su uz Katarinu Medarić, Nenada Milina i Vedrana Vidovića predavači na ovoj Dinarskoj zoni.

Od gostiju se pridružio i Petar Hategan, član savjeta Vlade za Hrvate izvan RH za Rumunjsku, iz koje se po prvi put na školu prijavio cijeli tamburaški ansambl KUD-a Klokotić. Rekordni broj polaznika dolazi iz 15 zemalja: Austrije, Njemačke, Švicarske, Švedske, Nizozemske, Srbije, BiH, Kanade, SAD-a, Argentine, Brazila, Bolivije, Australije, Slovenije i iz domovine – Republike Hrvatske. Škola traje dva produžena vikenda i završava 7. veljače #ZSHF2021 #folklorusrcu #folklorudobakorone.

Tekst:  Snježana Jurišić; matis.hr