Zagreb će od 10. do 20. kolovoza ukrasiti 350 umjetničkih zastavica

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 09. kolovoza 2020. - 12:41
Autor: 

Festival umjetničkih zastavica Zagreb, jedinstveni festival zastava malog formata ovakve vrste u Europi, ukrasit će uži centar glavnog grada od 10. do 20. kolovoza s čak 350 umjetničkih zastavica iz 20-ak zemalja svijeta. Kako se ističe u najavi, Festival se ove godine po prvi put samostalno predstavlja i odvaja od Međunarodnog uličnog festivala Cest is d'Best, a prikazat će najveći broj umjetničkih zastavica u dosadašnjih 12 godina održavanja.

Tema ovogodišnjeg festivala je "Identitet Europe (Europa intimno)", a svaki je autor prikazao elemente kako vidi Europu danas kroz svoju likovnu interpretaciju.

Vrlo vrijedni i originalni umjetnički radovi izrađeni u najrazličitijim tehnikama moći će se vidjeti na lokacijama: Trg bana Josipa Jelačića (početak Bakačeve), Zrinjevac, Europski trg i u Ulici Augusta Cesarca.

Ovogodišnje nove zastavice bit će izložene na Zrinjevcu između drveća, a pristigle su iz 13 zemalja (Argentine, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Finske, Hrvatske, Indije, Italije, Kanade, Rusije, SAD-a, Slovenije, Srbije i Urugvaja).

Počasni gost umjetnik je suvremeni hrvatski likovni umjetnik, keramičar svjetskog ugleda Hanibal Salvaro iz Zagreba, a sudjelovat će još Seije Ulkuminei iz Finske, akademska kiparica Marina Đira, akademski slikar Marijan Rihter, slovenski akademski slikar i grafičar Janko Orać te brojni drugi akademski umjetnici i profesori likovne kulture.

Na ostalim lokacijama bit će izložene zastavice između uličnih svjetiljki i stupova s prošlogodišnjim temama i motivima koje su kreirali brojni poznati slikari i umjetnici.

Dvotjednim festivalom Zagreb će predstaviti atraktivnu izložbu na otvorenom, a namjera je da Festival umjetničkih zastavica Zagreb postane višegodišnji turistički proizvod i najveći Festival umjetničkih zastavica u Europi. Realizatori programa su Kraljevi ulice i njihov kreativni tim na čelu s Dijanom Nazor Čorda, dok logo potpisuje Boris Ljubičić.

Festival se održava uz podršku Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba.

(Hina)