U Zagrebu proslavljen 98. Tripundan

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. veljače 2019. - 11:02
Autor: 

U organizaciji Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb, u nedjelju, 3. veljače  2019. proslavljen je Tripundan, čime su u Zagrebu započele ovogodišnje svečanosti posvećene zaštitniku grada Kotora, kotorske biskupije i Bokeljske mornarice. Slavlje je započelo plesanjem kola sv. Tripuna na platou ispred crkve sv. Marije na Dolcu. Nakon toga, prije početka mise, koju je predvodio prečasni Zlatko Golubić, Mali admiral Bartul Kranjčević, potomak iz obitelji Ivanović, izgovorio je Lode. Nakon misnog slavlja, kojemu je prisustvovalo blizu 300 članova bratovštine i župljana, druženje je nastavljeno u župnome dvoru, uz prigodne bokeljske slastice i piće te domaću riječ.

U obraćanju okupljenima, predsjednik bratovštine, Ivo Škanata govorio je o doprinosu Tripundanskih svečanosti kulturnom i uopće duhovnom identitetu grada Zagreba, upoznao je prisutne s novopronađenim podatkom o organiziranoj proslavi sv. Tripuna u Zagrebu 1921. godine. Iznio je podatak da je tom prigodom Lode govorio Mali admiral, sin dr. Karla Radoničića, a osnovana je i „Bokeljska Zaklada“, sa svrhom pružanja financijske pomoći Bokeljima koji se školuju u Zagrebu. U upravni odbor izabrani su: dr. Karlo Radoničić, T. Kamenarović, dr. Vl. Čupović, dr. J. Jedlowski i N. Dobrilović.

Na kraju, govoreći o budućim aktivnostima bratovštine, Škanata je posebno istakao potrebu uspostavljanja bolje suradnje s maticom u Kotoru.