U Dubrovniku potpisan ugovor o povratu matičnih knjiga Crkvi i vraćeno 210 knjiga

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 02. travnja 2022. - 9:23
Autor: 

Ugovor između Dubrovačko-neretvanske županije i Dubrovačke biskupije o povratu matičnih knjiga koje su u doba komunističkoga režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi potpisan je u petak u Dubrovniku te je Biskupiji predano 210 crkvenih knjiga i jedno kazalo.

Ugovor je potpisan na temelju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture i Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije (HBK) iz listopada 2005. o povratu crkvenih matičnih knjiga, knjiga stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga koje su u doba komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi, izvijestila je Dubrovačko-neretvanska županija.

Ugovor su potpisali župan Nikola Dobroslavić i dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

"Zadovoljstvo mi je što danas razrješavamo dug države prema biskupiji", rekao je župan Nikola Dobroslavić i dodao kako su prije vratili dio knjiga koje su svojedobno oduzete.

Ovo je, istaknuo je, "novi korak, a vjerujem da ćemo uskoro vratiti i manji dio knjiga koje su još u arhivu i dug prema našoj biskupiji u cijelosti izvršiti".

Dubrovačko-neretvanska županija predala je u petak Dubrovačkoj biskupiji 210 crkvenih knjiga koje su bile u matičnim uredima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i jedno kazalo.

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović istaknuo je kako su te knjige kroz povijest pisane na latinskome, talijanskome i hrvatskom jeziku i kao takve su svjedočanstvo povijesti.

Najstarija knjiga na našem području je ona sa Šipana iz 1580. godine, a vodi se do današnjih dana, podsjetio je mons. Glasnović i dodao kako su se jedno vrijeme pisale duple knjige, to jest parice, a danas se one digitaliziraju.

Istaknuo je kako će povratom još nekoliko knjiga završiti projekt.

 (Hina)