U Dubrovniku potpisan ugovor o izgradnji Pelješkog mosta

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 23. travnja 2018. - 11:52
Autor: 

U Dubrovniku je održana svečanost u vezi s potpisivanjem ugovora o izgradnji Pelješkog mosta između Hrvatskih cesta i kineskog konzorcija China Road and Bridge Corporation te ugovora za nadzor gradnje sa zajednicom ponuditelja u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering.

Hrvatske ceste su dobile tri ponude na natječaju za gradnju Pelješkog mosta i u siječnju ove godine odabrale su ponudu kineskog konzorcija, po cijeni od 2,08 milijardi kuna (bez PDV-a). Početkom travnja je, pak, za nadzor nad izgradnjom mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama odabrana zajednica ponuditelja, u kojoj su Institut IGH, Centar za organizaciju građenja i Invest inženjering, koje su za to dale ponudu u iznosu od 49,4 milijuna kuna (bez PDV-a).
Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić obraćajući se nazočnima kazao je da će most od kopna do poluotoka Pelješca obilježiti našu generaciju i ovo vrijeme. Poptisivanjem ugovora okončan je jedan od najsloženijih i najvrijednijih postupaka ugovaranja kojega smo imali u Hrvatskim cestama. Ovaj ugovor sklapa se na iznos od 2 milijarde i 82 milijuna kuna. Istodobno sklapamo i ugovor za stručni nadzor rada. Most je dug 2440 metara i sadrži 13 raspora. Radi se o jedinstvenoj konstrukciji čelika i betona koja mora podnijeti nepovoljne okolnosti. Naime, most se gradi na lokaciji koja je obilježena značajnim rizikom pojave od potresa, a jaki vjetrovi su uobičajena pojava, kazao je među ostalim Škorić.

Potom se okupljenima obratio Lu Shan predsjednik Uprave China Road and Bridge Corporation.

Iza njega se prigodno obratio i Nikola Dobroslavić, župan Dubrovačko-neretvanske županije. Ovo je velik dan za ovu županiju, a još veći za cijelu Republiku Hrvatsku. Kreće povezivanje dvaju odvojenih dijelova Europske unije, a i Hrvatske. To je najvažnijij geostrateški povijesni projekt, a za našu županiju i snažaj poticaj. Zahvaljujem se Vladi RH da je Pelješki most proglasio prvim prioritetom ove Vlade. Ovo je povijesni dan za Hrvatsku, čestitam svima koji su tome doprinijeli, rekao je Dobroslavić.

Kineski veleposlanik u Hrvatskoj Zhaoming Hu pozdravio je sve nazočne i kazao je kako svjedočimo vrlo važnom trenutku u odnosima Kine i Hrvatske. Naši politički odnosi okrenuli su novu stranicu, rekao je veleposlanik i istaknuo važnost ovoga projekta, Pelješkog mosta.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izjavila je da je ovaj projekt usklađen za financiranje sa svim relevantnim strateškim dokumentima. Treba istaknuti naš operativni program konkurentnost i kohezija u ovom financijskom razdoblju i investicijski prioritet unaprijeđenje mreže. Upravo smo iz europskog fonda za regionalni razvoj za provedbu i financiranje ovoga projekta osigurali smo preko 357 milijuna eura. Radi se o najvećem pojedinačnom projektu prema odobrenim sredstvima financiranom iz ovog operativnog programa, kazala je među ostalim ministrica.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković kazao je da je iznimno ponosan što svjedoči ovom važnom danu, koji će zauvijek ostati upisan u povijesti ove županije i novije hrvatske povijesti. Izgradnja Pelješkog mosta značit će ostvarenje višegodišnjeg sna o cjelovitoj Hrvatskoj, rekao je.

Premijer Andrej Plenković pozdravio je sve nazočne i kazao da je ovo veliki događaj za Hrvatsku i ovu županiju. Svi smo svjesni koliko je bitno izgraditi ovaj most. Rješavamo dugoročno strateško pitanje cestovno povezivanje juga Hrvatske s ostatkom zemlje. Opskrba u sezoni bit će brža i učinkovitija. Most će ostati simbol dodane vrijednosti prvih sedam godina članstva Hrvatske u Europskoj uniji. Moram priznati da mi je bilo lijepo čuti da je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u svom govoru u Europskom parlamentu da se u Hrvatskoj gradi Pelješki most i sredstvima EU-a zato da bismo pomogli ravnomjernom regionalnom razvoju Hrvatske. Most se gradi i s punim uvažavanjme susjedne države BiH. Tako 55 metara visine omogućuje plovni put koji funkciju luke u Neumu omogućuje na najkvalitetniji mogući način dopuštajući time sva prava koja BiH ima. Ponosan sam što se ovaj posao odvija na temelju javnog natječaja, na temelju ponude, kriterija koji su bili precizno i transparentno navedeni i na temelju referenci koje ima kineska korporacija za izgradnju cesta i mostova, kazao je među ostalim Plenković.

Ugovori su potom potpisani, a bitni uslijedilo je i zajedničko fotografiranje svih bitnih aktera ovoga projekta.

Uoči svečanosti potpisivanja ugovora za izgradnju Pelješkoga mosta, premijer Plenković se sastao s predstavnicima konzorcija-zajednice ponuditelja, na čelu s predsjednikom Uprave China Road and Bridge Corporation Luom Shanom.