Skromno proslavljen 100. Tripundan u Zagrebu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 08. veljače 2021. - 10:06
Autor: 

Foto:bokeljska-mornarica.hr

U srijedu, 3. veljače, Bokelji u Zagrebu su, u organizaciji najstarije zavičajne udruga u glavnom gradu Republike Hrvatske, Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb, sljednice Bokeljske Zaklade, utemeljene na Bokeljskoj večeri 3. veljače 1921., proslavili stoti Tripundan.

Mjesto i sadržaj proslave odredile su posljedice prošlogodišnjeg potresa i prisutnost koronavirusa. Dosadašnji stan sv. Tripuna u Zagrebu, crkva sv. Marije na Dolcu oštećena je u potresu i nije u funkciji, tako da je ovogodišnje slavljenje kotorskog zaštitnika održano u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama. S druge strane, epidemiološkim mjerama, kojima je u crkvama dopuštena prisutnost najviše 25 osoba, organizator se prilagodio, zahvaljujući susretljivosti televizije Laudato, organiziranjem izravnog televizijskog prijenosa, tako da su u misnom slavlju potencijalno mogli sudjelovati, makar i na daljinu, svi članovi udruge.

Dosljedno pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka imalo je za posljedicu da je ovogodišnja svečanost protekla skromno. Govorenje Loda, u izvedbi Malog admirala Luke Ivanovića, čitanje proglasa administrativnog upravitelja kotorske biskupije i sudjelovanje naših članova u misnim čitanjima bili su jedini elementi tradicionalnog ceremonijala slavljenja. Kolo sv. Tripuna se nije plesalo, zbor nije otpjevao Pjesan sv. Tripunu, himnu Bokeljske mornarice, a misno slavlje nije se nastavilo u drugom ambijentu, uz prigodne slastice i pića te razmjenu najnovijih informacija iz rodnoga kraja. Konačno, krajem veljače neće biti ni Bokeljske večeri, završne manifestacije Tripundanskih svečanosti u Zagrebu.

Ivo Škanata