Riječki karneval

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 16. veljače 2015. - 10:54
Autor: 

Nakon ovogodišnjeg relativno kraćeg karnevalskog perioda i intenzivnih mjesec dana maškaranja, plesanja i pjevanja, sportskih aktivnosti, koncerata, gastronomskih užitaka, najslađe dječje povorke, cijelog niza humanitarnih događanja… Rijeka je doživjela i spektakularnu završnicu Riječkog karnevala 2015. – Međunarodnu karnevalsku povorku.

Nepreglednoj povorci od 112 grupa i s oko 10.000 sudionika trebalo je više od 8 sati da prođe cijelom rutom i pokaže se rekordnom broju Riječana i gostiju koji su iskoristili sunčanu nedjelju i spustili se na Korzo doživjeti ovo jedinstveno okupljanje najnevjerojatnijih likova i alegorija iz svakodnevnog života. Moglo se vidjeti zumba-sumo boraca, veselih vrtnih patuljaka, pilića, limuna, kaktusa i rajskih ptica, ovaca, bombona, afričkih plemena i još bezbroj ostalih kreativnih i s ljubavlju izrađenih maski, te čak 80 alegorijskih kola. Na začelju povorke sve je tjerala naprijed jedna od uvijek najatraktivnijih grupa i čuvara maškarane tradicije – Halubajski zvončari. Kad su i oni odzvonili svoj đir po Korzu, odzvonilo je i Pustu koji je u režiji grupe Pom-F-Ri spaljen u ceremoniji na moru.

Povorka je i ove godine imala brojne sudionike iz inozemstva – 10 je grupa došlo iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Makedonije, a po prvi je put sudjelovala i jedna grupa iz SAD-a –službeni orkestar američke ratne mornarice za područje Europe s glazbenicima-vojnicima stacioniranim u Napulju (Italija). Uz to, kao i svake godine, grupa studentske udruge AIESEC u svojim je redovima imala članove iz raznih europskih zemalja. Iz raznih dijelova Hrvatske, Međunarodnu je karnevalsku povorku pohodilo 12 grupa.

Osim Riječana i posjetitelja iz cijele Hrvatske koji su manje ili više organizirano došli vidjeti povorku, pratile su je i grupe turista iz Italije, Mađarske, Austrije, Slovenije... ali i iz dalekog Japana. Uz podršku tvrtke Multilink, Međunarodna karnevalska povorka se putem webcasta pratila i u cijelome svijetu, točnije u 68 zemalja, te je zabilježeno više od 17.097 pregleda streama. Od ove se godine povorku moglo gledati i preko YouTube kanala Riječkog karnevala, a bilo je oko 2.500 pregleda prijenosa povorke. Za sve koji su propustili doći na Korzo ili gledati povorku online, snimku je moguće pogledati na stranici www.rijecki-karneval.hr, a propušteno će se moći nadoknaditi i putem reportaže koja će se emitirati u utorak 17. veljače u 21 sat na HTV2.

Maškare su ključ Grada vratile gradonačelniku Rijeke, maske su skinute, ali samo privremeno, do sljedećeg petog godišnjeg doba.