Radio drama "Potres" Hrvatskoga radija u finalu nagrade BBC-a

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. veljače 2021. - 13:24
Autor: 

Kratka radio drama "Potres" iz ciklusa Male forme ušla je u finale BBC nagrade za najbolju europsku dramu 2021. godini, koje će se dodijeliti 26. ožujka u Londonu, objavila je Hrvatska radiotelevizija.

Uz produkciju Dramskog programa Hrvatskoga radija, u konkurenciji su Austrijski radio s radiofonskim djelom "In Winter" i Švicarski radio s naslovom "Holidays from Suicide: a Fantastic Journey with Iggy Pop".

Radio drama "Potres" traje manje od devet minuta, a nastala je  temelju istoimene pripovijetke Janka Polića Kamova, u režiji Daria Harjačeka.

Kamova tumači Rakan Rushaidat, a u ostalim ulogama su Dado Ćosić i Frano Mašković.

Tonska majstorica je Lana Deban, skladatelj Maro Market, dramatizaciju potpisuje Ivan Vulić, a prijevod na engleski Saša Čohar Mančić. Urednica je Katja Šimunić.

"Potres" je premijerno emitiran u listopadu 2019. godine, dok je na međunarodnom radiodramskom festivalu Prix Nova u Bukureštu 2020. osvojio srebrnu nagradu. 

Nastao je u sklopu emisije "Male forme" koja se emitira od 18.05 do 18.15 sati, od ponedjeljka do srijede na Prvom programu Hrvatskoga radija.

U toj se emisiji promiču različiti tipovi radiofonskih iskaza, od kratkog dokumentaraca i skica iz života do složenijih, eksperimentalnijih oblika i književnih klasika u tom brzom, sažetom obliku.

Dramski program Hrvatskoga radija svake godine emitira preko 120 premijernih dramskih emisija, a uz povremenu izdavačku djelatnost, od 1997. na Hvaru organizira i međunarodni festival "Prix Marulić – Starim tekstovima u pohode“.

Za svoje je uratke često nagrađivan na najvećim svjetskim radiodramskim manifestacijama, počevši od Grand-Prixa u Berlinu iz 1968. za "Prijatelje" Zvonimira Bajsića, što je bila prva međunarodna nagrada u povijesti hrvatske radiodrame.

Počeci duge tradicije hrvatskog radiodramskog stvaralaštva sežu u 1927., kada je na Radio Zagrebu emitirana prva hrvatska radiodrama, "Vatra“, Ive Šrepela.

Od 1964. Dramski program postaje zasebna programska cjelina unutar Hrvatskoga radija, emitira na sve tri mreže u širokom žanrovskom i tematskom rasponu, surađujući, a uz kućne dramaturge i redatelje u stvaranju emisija sudjeluju i brojni vanjski suradnici, pisci, redatelji, prevoditelji, skladatelji, dramaturzi, glumci.

Hina