Promocija Kastelove knjige „Testament u školjkama“ u Zadru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 28. studenog 2018. - 10:03
Autor: 

„Posebno je zadovoljstvo predstaviti ljubiteljima poezije u Hrvatskoj i šire - svugdje gdje se razumije isti jezik (poezije), crnogorskog i mediteranskog, našeg, pjesnika Borisa Jovanovića Kastela. „Boris Jovanović Kastel važi kao jedan od najvećih pjesnika Mediterana. Tako za njega kažu mnogi kritičari Balkana i Evrope, poredeći ga često sa jednim drugim velikim pjesnikom Mediterana, Kavafisom”, napisala je pjesnikinja Jasna Šamić.

Zbirka pjesama „Testament u školjkama“ izlazi u ediciji „Poentes“ kolo Geopoetike II. (urednik Damir Šodan), kao jedan promišljen i nadahnut izbor. Naime, autor Kastel slovi za jedinstvenog pjesnika mediteranskog senzibiliteta, koji vremenski i prostorno prenosi iskonsku vibraciju Sredozemlja i njome obogaćuje naše živote i naše viđenje svijeta. Poezija koja premošćuje stoljeća i spaja obale, kulture i zemlje, kruh i sol je one memorije nužne za budućnost, za našu ukotvljenost u vremenu i prostoru. Ako sjećanja biramo, onda je ovo poezija koju treba birati.

Zašto bi to bilo važno nama, danas? Riječima Ivana Dobnika napisanim u povodu prepjeva Kastelove knjige na slovenski jezik to dokazujemo - „Ručak na hridini je za naš suvremeni evropski prostor izuzetno značajna pjesnička knjiga. (...). Poezija B. J. Kastela je svetionik na hridini u tom sveopštem vihoru i kaosu vrijednosti.“

Zbirka „Testament u školjkama“ sadrži zapise, memoriju, fosilni povijesni trag, koji su bogata zaostavština iz povijesti Mediterana, njegove kulture i zemljopisa, geopoetike i flore i faune, svirala njenih strmih stijena i flauta od morske, ligurijske, jonske, egejske, pa i jadranske pjene.

Pjesniku Kastelu u čast citiramo ovdje našeg velikana riječi, Predraga Matvejevića - „Da sam prije imao u ruci tvoje knjige, neke bi stranice moga „Brevijara“ bile drukčije, bolje. Rado te čitam već otprije i mislim – evo prvaka onih koji će poslije mene, bolje od mene, reći sve što treba o Jadranu i Mediteranu.“

Kastelove knjige su objavljene, osim u Crnoj Gori, još i u Srbiji, Sloveniji, Češkoj, Makedoniji i Italiji, a „Testament u školjkama“ je njegova prva knjiga kojom Kastelovu poeziju predstavljamo u Hrvatskoj (premda sâm pjesnik nije nepoznat u gradovima duž naše obale). Neka nakon ovog „susreta s vječnim pjevom Mediterana“, uslijede novi poetski susreti i uvidi u djelo ovog izuzetnog pjesnika.

Nadahnut pogovor knjizi „Testament u školjkama“ napisala je dr. Vesna Vukićević Janković, profesorica na Filozofskom fakultetu u Nikšiću.

Prvo predstavljanje knjige Borisa Jovanovića Kastela Testament u školjkama u izdanju renomirane izdavačke kuće Shura Publikacije iz Opatije upriličeno je u okviru programa dodjela nagrade Goran Bujić, u organizaciji Hrvatskog književnog društva u petak, 30. XI u zadarskoj knjižnici, a o knjizi će govoriti izdavač  Shura Dumanić, književnik Valerio Orlić i sâm autor. Odmah nakon toga knjiga će biti predstavljena na sajmu knjige u Puli 29.11.-09.12.“

 

Shura Publikacije