Preminuo je Rajko Dujmić

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. kolovoza 2020. - 8:47
Autor: 

Hrvatski skladatelj i nekadašnji vođa grupe Novi fosili Rajko Dujmić (65) preminuo je od posljedica ozljeda zadobivenih u  prometnoj nesreći prošloga tjedna, objavilo je Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) u utorak.

"Nažalost, naš Rajko Dujmić izgubio je bitku. Iskrena, duboka sućut svim članovima obitelji, prijateljima, kolegama i štovateljima njegova glazbenog opusa, jednog od najbogatijih i najutjecajnijih u našoj popularnoj glazbi proteklih desetljeća. Uskoro objavljujemo više informacija", napisao je HDS na facebooku.

Mediji navode da su vijest o smrti doznali od izvora bliskih obitelji.

Dujmić je zadobio za život opasne ozljede kada je u srijedu kod Ravne Gore izgubio nadzore nad vozilom i sletio u provaliju te je smješten u jedinicu intenzivnog liječenja riječkoga Kliničkoga bolničkog centra (KBC).

U riječkom KBC-u potvrdili su da je zbog teških tjelesnih ozljeda smješten u jedinicu intenzivnog liječenja i da je životno ugrožen te da se poduzimaju sveobuhvatne mjere liječenja. 

Dujmić je rođen 7. kolovoza 1954. u Zagrebu. Glazbeno obrazovanje stekao je u Zagrebu u Muzičkoj školi Vatroslav Lisinski te na Pedagoškoj akademiji. Počeo je svirati klavijature u rock sastavima Grupa Marina Škrgatića, Crno bijeli, Klan i Zlatni akordi. 

Od 1978. do 1990. intenzivno je radio s grupom Novi fosili s kojom je imao milijunske naklade nosača zvuka i brojne glazbene hitove. Istovremeno je radio i s grupama Srebrna krila i Riva, s kojom je ostvario pobjedu na natjecanju za pjesmu Eurovizije 1989. godine. 

Uz prvu nagradu za Euroviziju, osvojio je brojne festivalske nagrade, dva puta nagradu "Zlatna ptica" za najvišu nakladu prodanih nosača zvuka te Diskografsku nagradu "Porin" za životno djelo (2013.) te je bio pobjednik na više domaćih i inozemnih festivala.

Tijekom karijere surađivao je i s vokalnim solistima, posebno s Jasnom Zlokić i Jasminom Stavrosom, a ostvario je i kantautorske projekte. S kolegom Zrinkom Tutićem 2012. pokrenuo projekt "Muzika zabavna" s idejom promicanja glazbe u malim hrvatskim sredinama. 

Neke od njegovih najpoznatijih pjesama su Rock me, Mangup, Ja sam za ples,  Plava košulja, Saša, Tonka, Ključ je ispod otirača, a zajedno sa Zrinkom Tutićem napisao je i popularnu domoljubnu pjesmu Moja domovina.

(Hina) xmhud yln