Predstavljanje knjige Miraša Martinovića u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 28. ožujka 2017. - 11:12
Autor: 

U okviru obilježavanja sto sedamdesete  godišnjice tiskanja prvog izdanja Gorskog vijenca  Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske organiziraju predstavljanje knjige Miraša  Martinovića  „DRUGOGA SUNCA LUČE“, 30. 3. 2017.,  s početkom u 19h u Crnogorskom domu.

Sudjeluju : akademik Tonko Maroević; akademik Dimitrije  Popović; Petar  Gudelj - književnik; Miraš Martinović – književnik i Danilo  Ivezić - urednik knjige.

„Jedan uvijek zna. Većina ga ne razumije. Dio ga ipak, shvata. A pojedini su na istim frekvencijama njegove riječi i misli. Za misao nema grobnice.Taj jedan nosi kamen i sudbinu. A to nije lako. Jer ga ne razumješe. Ali, njegova riječ je ostala. U nama. Zapečaćena njegovom dušom.A taj biljeg vječno stoji. Jer zavjeti duše ne trule.O vladici je riječ. Vladaru. Pjesniku. Lovćenskom usamljeniku koji je sa nebom zborio. A s kim bi drugo? Crnogorci ga nijesu razumjeli.Njima je rješavao svakodnevne probleme. Od koza, dugova, do žita. Ah, da, žito. U gladnoj godini paša na granici prosipa žito. Đeca umiru od gladi.Dovoljno je samo sagnuti se, preći u drugu vjeru i uzeti žito. Njegoš tu nije imao dilema. Izdaja koja je vazda mutila Crnogorce. One što su izdržali pjesma čeka.Pjesma im se raduje. Izdržali su po cijenu da im se koljeno zatre. Jer i da nestane Crnogoraca ostaće pjesma.I poruka vladara: vremena se ponavljaju. Vazda će biti onih Crnogoraca što suprot Crne Gore rade. Ali i onih drugih koji će održat Crnu Goru…“ (DRAGAN POPADIĆ)

Izdavači knjige su: Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skener Studio Zagreb.