Poziv za seminar Stvaranje kazališta u organizaciji Hrvatske matice iseljenika

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. lipnja 2017. - 9:02
Autor: 

Od 8. do 16. srpnja 2017. na otoku Galovcu (Školjić) u blizini Zadra održat će se seminar Stvaranje kazališta u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Voditeljica projekta je redateljica Nina Kleflin s nizom umjetničkih priznanja i višegodišnjim iskustvom u dramskom odgoju mladih.  Seminar je namijenjen za učitelje, profesore i voditelje kazališnih (dramskih) grupa u školama i izvaninstitucionalnim amaterskim ansamblima pri iseljeničkim udrugama i hrvatskim katoličkim misijama - koji djeluju izvan Hrvatske. Zamišljen je kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje iz područja scenske umjetnosti, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu.  Tijekom osmodnevnog učenja kazališne tematike iz dramskog odgoja, stvaranja i druženja čut ćete mnogo korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja možete lako primijeniti.

Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Seminar je namijenjen ljubiteljima scenske umjetnosti koji kazališnim izričajem žele obrađivati elemente hrvatskog kulturnog identiteta i razvijati kulturu govora hrvatskoga standardnog jezika i govora kojima se služe naše autohtone manjinske zajednice u europskim zemljama.

Snaga tog Matičinog projekta je u kazalištu kao mediju, jer je ono sinteza mnogih umjetnosti i nudi različite oblike kulturnog djelovanja. Ovim projektom Hrvatska matica iseljenika također pomaže profesionalnomu hrvatskom glumištu, pobuđujući interes inozemne publike hrvatskih korijena za reprezentativnu kazališnu umjetnost u RH.

Radionice će, kao i proteklih godina, voditi redateljica iz Zagreba Nina Kleflin. Kao renomirana redateljica i negdašnja predavačica glume i režije na Sveučilištu CarrnegieMellon u SAD), ona će polaznike spretno provesti kroz sve faze nastanka jedne kazališne predstave uz teorijske i praktične vještine.  Predavanja prate atraktivne multimedijske prezentacije te posjeti autentičnim kazališnim zbivanjima na ljetnim festivalima na otoku i obližnjem Zadarskom ljetu.

Seminar na kraju bogatog jednotjednog programa predviđa javni završni sat izvođenjem predstave.

Hrvatska matica iseljenika pokriva troškove izvedbe seminara, a polaznici plaćaju samo troškove smještaja (300 kn po danu – puni pansion). Prijavnice se primaju do 15. lipnja.

Više o Seminaru Stvaranje kazališta: https://www.matis.hr/index.php/hr/programi/ostalo/164-seminar-stvaranje-...