OTKRIVAMO: ZA ČETIRI DANA KREĆE GRADNJA PELJEŠKOG MOSTA Evo što će se dogoditi prvog dana, a zatim i prvih mjeseci: Sve će zapravo započeti - rušenjem

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 26. srpnja 2018. - 11:26
Autor: 

CRBC će u posao biti uveden tri mjeseca nakon što je u Dubrovniku potpisan 2,08 milijardi kuna vrijedan ugovor o gradnji mosta Pelješac s pristupnim cestama. Ovo je već drugo uvođenje u posao konzorcija na gradilište pelješkog mosta, samo što je prije 11 godina konzorcij bio domaći, a danas je kineski.
Prvi piloni

Europska unija projekt sufinancira sa 357 milijuna eura, odnosno sa 85 posto prihvatljivih troškova. Ukupna vrijednost projekta cestovnog povezivanja juga Dalmacije premašuje 526 milijuna eura, od čega su prihvatljivi troškovi malo veći od 420 milijuna eura. Trenutačno je u tijeku natječaj za 480 milijuna kuna vrijednu drugu fazu, a do kraja godine provest će se za treću i četvrtu.

Neposredno nakon uspostave gradilišta ne treba očekivati velike građevinske zahvate. Prema dostupnim informacijama, prvo se očekuje rušenje dvaju stupova napravljenih tijekom gradnje “prvog” mosta. Usporedo s time provodit će se pripreme za dolazak ploveće barže na lokaciju mosta s koje će se vršiti dodatna ispitna bušenja na sedam mjesta. Bušenja se obavljaju da bi se s najvećom sigurnošću utvrdio sastav morskog dna u koji će se zabijati piloni. Istodobno će kineski projektanti raditi na izvedbenom projektu koji treba biti završen za oko šest mjeseci.

Nakon što se obavi ispitivanje tla u morskom podmorju i bude li sve prema očekivanjima, zabijanje prvih pilona može se očekivati do kraja ove godine. Prema planu glavnog projektanta Marijana Pipenbahera, prvi bi se piloni zabijali na mjestu stupova broj 5 i 6 te 7, 8, 9 i 10.

Slijedi izrada temelja stupa i pilona, nakon čega će se zabetonirati. Na samom gradilištu ne očekuju se vidljivi dijelovi mosta barem deset mjeseci od početka radova. - Prvi dijelovi mosta iz mora će izaći deset mjeseci nakon početka radova. Za godinu i pol bit će prvi piloni, dva stupa i rasponska konstrukcija - više je puta rekao glavni projektant Marijan Pipenbaher. Posljednjih se mjeseci u javnosti puno nagađalo koliko bi i koje bi hrvatske podizvođače CRBC mogao angažirati na gradnji mosta.
Brza cesta

Hrvatske ceste kao investitor ni na koji način ne mogu izvođaču nametnuti angažman domaćih kompanija. Iako se već mjesecima govori o kontaktima predstavnika kineskog konzorcija s domaćim građevinskim tvrtkama i brodogradilištima, konkretnih informacija o angažmanu domaćih podizvođača još nema. Pojedini vlasnici domaćih građevinskih kompanija proteklih su nam tjedana govorili da, s obzirom na tehnologiju radova, neke veće poslove ne očekuju u prvih godinu i pol.

U prvoj fazi poslove mogu očekivati samo domaća brodogradilišta, no zasad nema informacija o tome je li sklopljen ijedan ugovor s domaćim podizvođačima. I dok je javnost fokusirana na projekt mosta, ni izgradnja brze ceste preko Pelješca nije ništa manje zahtjevan projekt. U Hrvatskim cestama provode analizu sedam ponuda pristiglih na javni natječaj za gradnju prve dionice ceste od Duboke do Šparagovića.


Pelješki most

    dužina: 2440 m
    širina: 23,6 m
    visina: 55 m
    visina pilona: 36 do 124 m
    promjer pilona: 2 i 2,5 m
    visina stupova: 37,9 do 53,4 m
    visina pilota iznad mosta: 40 m
    najveća visina od dna mora do vrha pilota: 220 m
    najveći raspon mosta: 285 m
    dubina mora ispod mosta: 28 m