Održana 8. sjednica MMO - a za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. ožujka 2019. - 9:01

U Zagrebu i Pakracu je 12. i 13. ožujka 2019. održana 8. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije.

Sjednica se održala godinu dana nakon 7. sjednice koja je održana 30. i 31. siječnja 2018. u Beogradu i Monoštoru, u planiranom i redovitom terminu, što je pokazatelj usmjerenosti vlada obiju država na promicanje manjinskih prava. Kao i na prošloj sjednici, hrvatsko izaslanstvo je predvodio Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i predsjedatelj hrvatskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora, a srpsko izaslanstvo dr. Ivan Bošnjak državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i predsjedatelj srpskog dijela Međuvladinog mješovitog odbora.

U radu ovoga MMO-a uspostavljena je praksa da se drugi dan sjednice održi u mjestu koje predlože predstavnici nacionalne manjine te je tako, nakon prvog dana sjednice koji je održan u Zagrebu, 13. ožujka 2019. rad nastavljen u Pakracu, gdje su članove MMO-a pozdravili gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević i njezin zamjenik Nikola Ivanović. Članovi MMO-a posjetili su Vladičanski dvor u Pakracu gdje ih je slavonski episkop Jovan Ćulibrk upoznao s bogatom baštinom, vrijednom knjižnicom i riznicom te je izrazio zadovoljstvo kontinuiranom potporom hrvatskih institucija u obnovi ovoga značajnoga kulturnog blaga srpske nacionalne manjine, ali i Republike Hrvatske.

Na 8. sjednici MMO-a razmatrala se provedba preporuka sa 7. sjednice te se raspravljalo o najvažnijim problemima i izazovima, ali i aktivnostima i postignućima predstavnika hrvatske i srpske manjine koje žive u dvjema državama. Sjednica je održana u duhu konstruktivnog dijaloga te su obje strane pokazale spremnost i otvorenost za rješavanje problema. Razvidni su pozitivni pomaci s obje strane, no postoje i otvorena pitanja, od kojih je za predstavnike hrvatske nacionalne manjine ključno neriješeno pitanje izravne zastupljenosti u predstavničkim tijelima od lokalne do državne razine, dok je srpska manjina težište stavila na pitanja u području informiranja i obrazovanja.

Na sjednici je zaključeno kako se u dijalogu i nadalje trebaju tražiti što optimalnija rješenja za kvalitetniji život i razvoj manjinskih zajednica, posebice kad je riječ o primjeni zakonske regulative, obrazovanju na manjinskom jeziku i pismu, očuvanju kulturne baštine te uključenosti legitimnih predstavnika manjina u društveno-politički život i sudjelovanju u prekograničnim projektima.

Sljedeća, 9. sjednica Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije planira se održati 2020. godine u Republici Srbiji.