Novi dubrovački biskup don Roko Glasnović

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 30. studenog 2021. - 20:06
Autor: 

Papa Franjo imenovao je svećenika Šibenske biskupije Roka Glasnovića novim biskupom Dubrovačke biskupije, a tu odluku objavio je u utorak u dubrovačkoj Katedrali nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije mons. Mate Uzinić.

Glasnović (1978.) je prethodno bio ravnatelj Katoličkog školskog centra u Šibeniku i ujedno tajnik šibenskoga biskupa i vršitelj drugih službi u biskupiji.

Uzinić je istaknuo kako očekuje da će pred Glasnovićem biti dug put u zajedništvu s vjernicima, u kojem će vršiti službu pastira Dubrovačke biskupije. Zahvalio je Glasnoviću što je prihvatio poziv jer, rekao je, 'nije lako biti biskup, nije lako se odazvati'.

"Ja mu zato zahvaljujem što je odlučio napustiti svoju biskupiju i ljude s kojima je do sada dijelio svakodnevicu i kojima je do sad bio povjeren i koji su njemu bili povjereni da bi došao ovdje i u Dubrovačkoj biskupiji bio biskup, bio pastir", rekao je Uzinić, koji je svom nasljedniku uputio i nekoliko želja.

Prvu je povezao s blagdanom sv. Andrije, brata Šimuna Petra, koji je novi biskup izabrao da bude dan objave imenovanja.  Poželio je mons. Glasnoviću da on kao pastir Dubrovačke biskupije prije svega sam vidi gdje stanuje Gospodin, da bude u molitvi za ovu Crkvu i za sve njezine ljude, ali i za svoj poziv.

Drugu želju novom biskupu mons. Uzinić je povezao s 1050. obljetnici Feste sv. Vlaha, koja se obilježava. "To je naša vrijedna i važna tradicija koja je zapravo znak i naše kulture i našeg kršćanskog identiteta", kazao je nadbiskup i poželio mons. Glasnoviću da svoje poslanje koje počinje u godini sv. Vlaha nadovezuje na tu tradiciju i da sve ono što je dobro nastavi.

Treću želju mons. Uzinić je stavio u kontekst sinodalnog procesa koji je počet u cijeloj Crkvi i koji se vrlo živo već odvija i Dubrovačkoj biskupiji, a to je proces „Za Sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje“. Poželio je mons. Glasnoviću 'da u svojoj službi doista izgrađuje sinodalnu Crkvu, ali istovremeno da osjeti to zajedništvo i prihvaćenost'. 

Posljednju poruku mons.  Uzinić je povezao s Godinom Amoris Leticia ("Obitelj - radost ljubavi"), budući da je mons. Glasnović od početka svog svećeničkog djelovanja uključen u obiteljski pastoral, studirao je na Institutu Ivana Pavla II. za pastoral obitelji te je član Vijeća HBK za život i obitelj, kojemu je mons. Uzinić predsjedavajući. Riječni nadbiskup koadjutor poželio mu je da „pomogne svim obiteljima u Dubrovačkoj biskupiji da postanu Crkve kako bi doista svaka obitelj u Dubrovačkoj biskupiji mogla biti Amoris Leticia - Radost ljubavi“.

Mons. Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. u Šibeniku od oca Nikole i majke Marije rođene Palić. Pohađao je Bogoslovno sjemenište i studirao Teologiju u Splitu od 1999. do 2005. godine. Za đakona je zaređen 2004., a za svećenika 2005. u Šibeniku. Pastoralnu teologiju studira na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu.

Obavljao je niz pastoralnih dužnosti u Šibenskoj biskupiji. Među ostalim bio je povjerenik za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije, a 2009. imenova je osobnim tajnikom šibenskog biskupa. Član je Vijeća HBK za život i obitelj od 2012. godine. Od 2019. bio je član zbora savjetnika Šibenske biskupije.

Dubrovačka biskupija ostala je bez biskupa 4. studenoga 2020. kada je papa Franjo imenovao dotadašnjeg biskupa Uzinića na novu dužnost u Riječkoj nadbiskupiji.

(Hina)