Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 22. rujna 2014. - 11:26
Autor: 

Na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu obilježit će se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić položit će vijenac i zapaliti svijeću u znak sjećanja na ubijene žene.

Na današnji dan 1999. na Općinskom sudu u Zagrebu, tijekom brakorazvodne parnice, bivši policajac Mato Oraškić ubio je suprugu Gordanu Oraškić, odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a djelatnicu suda teško ranio.

U više od 80% slučajeva obiteljski nasilnici su muškarci. Lani je zbog toga prekršajno kažnjeno 13.800 osoba, a u prvih šest mjeseci ove godine 8000.

Najčešći razlozi za obiteljsko nasilje su fizički i verbalni sukobi, najave razvoda braka i prekid veze, otkrivanje ljubavnika ili ljubomora. Ubojstva se najčešće događaju u populaciji od 30 do 50 godina, većina počinitelja obiteljskog nasilja ima srednje obrazovanje, a u 25% slučajeva bili su alkoholizirani.

Statistički podaci pokazuju da se stopa obiteljskog nasilja smanjuje, međutim, unatoč svim naporima nadležnih institucija, preventivnim mjerama i zakonskoj regulativi i dalje je prisutno u svim društvenim slojevima, a u njegovu sprečavanju nije učinjen veći iskorak, upozoreno je prije nekoliko dana na stručnom skupu održanom u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja u obitelji.

Prema nekim globalnim pokazateljima, treba proći sedam godina od početka nasilja da žrtva prvi put odluči prijaviti obiteljskog nasilnika. Razlog mogu biti predrasude, jer je još uvijek uvriježeno mišljenje da je to privatna stvar, ili pak zato što se žrtva boji i misli da svoj problem ne može riješiti.