MUO - izložba "Rafael – na ishodištu mita"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. travnja 2021. - 8:36
Autor: 

Međunarodna izložba "Rafael – na ishodištu mita" nastala u sklopu obilježavanja pet stoljeća od smrti jednoga od najvećih renesansnih umjetnika Raffaella Sanzia iz Urbina (1483. – 1520.) otvara se 24. travnja u Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u Zagrebu.

Ovom iznimno važnom izložbom, koja je ostvarena u suradnji sa Zakladom muzeja Brescie zahvaljujući Talijanskom institutu za kulturu u Zagrebu, Muzej za umjetnost i obrt uključuje se u obilježavanje 500. godišnjice smrti renesansnoga genija koja je zbog COVID-a i potresa prebačena u ovu godinu. 

Kako ističu iz MUO, izložba na svojevrstan način predstavlja golemo umjetničko naslijeđe Rafaelove umjetnosti te njegov snažan utjecaj na povijest umjetnosti.

Izložba "Rafael – na ishodištu mita" predstavit će stotinjak originalnih grafika važnih autora od 16. do 18. stoljeća nadahnutih remek-djelima ovoga velikoga renesansnoga slikara i graditeljam. Rafael je, uz Leonarda da Vincija i Michelangela, zasigurno najvažniji predstavnik visoke renesanse. 

Grafike, majolike i crteži inspirirani Rafaelovim djelima koji će biti izloženi u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt svjedoče veličinu i značaj njegova umjetničkog stvaralaštva, napominje MUO i dodaje kako je usavršavanje grafike od renesanse naovamo bitno pridonijelo širenju, njegovanju i održavanju Rafaelove svevremenske popularnosti.

Upravo su grafike, naglašava, te kojima je povjeren prijenos rafaelovskog slikarskog izražaja i njegove neprekinute petostoljetne slave koje predstavljaju jednu iznimnu eru grafičke proizvodnje rođene "pod znakom" Rafaela.

Izložba kojom se obilježava 501. godišnjica Rafaelove smrti, ističe MUO, svojevrsni je svjedok razvoja utjecaja u umjetnosti kao i rođenja pravog "mita o božanskom slikaru" čija su djela uzor mnoštvu njegovih učenika i sljedbenika. 

Izložba se otvara 24. travnja i ostaje otvorena do 6. lipnja.