OBNOVLJEN HRAM SVETOG NIKOLE - PRČANJ

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 10. prosinca 2011. - 13:31
Autor: 

U obnovljenoj crkvi Svetog Nikole na Prčanju prvu svetu misu nakon katastrofalnog zemljotresa 1979.godine služio je kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić.
Crkva sv. Nikole s franjevačkim samostanom iz 18. stoljeća jedan je od reprezentativnih primjera barokne arhitekture u Boki i zavjetno je svetište prčanjskih pomoraca, pa je sveta misa biti služena za sve žive i preminule pomorce Prčanja i Boke. Nakon mise djeca su proslavili praznik Svetog Nikole a podjeljeni su im i pokloni.

Svečanom osveštenju crkve prisustvovali su Ministar kulture u vladi CG Branislav Mićunović, Veleposlanik CG pri Svetoj Stolici Antun Sbutega, Ministar savjetnik u veleposlanstvu RH Tvrtko Kačan, Grneralni konzul RH Božo Vodopija, podpredsjednik Općine Kotor Filo Biskupović, brojni svećenici, vjernici, hodočasnici i poznate ličnosti javnog i političkog života .

Tim stručnjaka Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kotora nedavno je završio zahtjevne konzervatorske radove u unutrašnjosti crkve na čelu sa konzervatorom Jasminkom Grgurević.
Centralnom drveni oltar crkve Svetog Nikole sagradili su Mlečani 1766 godine koji je sačuvan u izvornom stanju i veoma je rijedak. U crkvi su tri originalna drvena drvena oltara, jedan centralni i dva bočna. Restaurirane su oltarne pale Svetog Nikole sa svetiteljima ulja na platnu, kao i dva drvena kipa Svetog Petra i Pavla koji su sastavni dio oltara.
Crkva Svetog Nikole koja je izgrađena u barkonom stilu završena je 1735 god a osveštena je 1767 god. Mještani su podigli samostan uz crkvu1739 godine u koji su se uselili Franjevci koji su u samostanu ostali do 1908 god. Franjevački samostan na Prčanju je imao svoju školu, školu za pomorce i apoteku, tako da je to bio kulturni centar na Prčanju početkom osamnaestog stoljeća.
Franjevački samostan u sklopu kojeg je crkva Svetog Nikole je budući ekumenski centar „Don Branko Sbutega". Međunarodni ekumenski centar će afirmirati suradnju, zajednički suživot, ravnopravani dijalog među pripadnicima različitih konfesija te bogatstvo različitosti koji se oduvjek njegovao u Boki kotorskoj.
 
Audio: Kotorski Biskup Ilija Janjić