Most Jean-Michela Nicoliera u Vukovaru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. rujna 2014. - 10:50
Autor: 

Vukovarsko Gradsko vijeće na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku kojom je pješački most preko rijeke Vuke, između Ulice dr. Franje Tuđmana i Ulice Josipa Jurja Strossmayera, koji je dosad nosio ime “Most prijateljstva”, preimenovan te sada nosi ime francuskog dragovoljca Jean-Michela Nicoliera, ubijenog 1991. u obrani Vukovara.

Predsjednik vukovarskoga Gradskog vijeća Igor Gavrić (HSP AS) rekao je kako je imenovanjem mosta po Jean-Michelu Nicolieru ispravljena nepravda koja mu je učinjena nepoštovanjem volje većine kad se odlučivalo o imena mosta, koji je trebao nositi ime po tom hrabrom francuskom dragovoljcu. “Vjerujem kako ćemo u nadolazećem vremenu, a nakon ovakve odluke, urediti i primjeren sadržaj koji će jasno prikazati osobu po kojoj je most dobio naziv”, istaknuo je.

Obrazlažući prijedlog preimenovanja mosta, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) rekao je kako je odluka o nazivu pješačkog mosta na Vuki po Jean-Michelu Nicolieru donesena na temelju inicijative 14 udruga proisteklih iz Domovinskog rata te pripadnika HOS-a iz Kutine koji su branili Vukovar u jesen 1991. na Sajmištu.

“Na takav način odajemo počast nekome tko je iz Francuske došao u Hrvatsku i Vukovar boriti se, na kraju položiti i svoj život za istinu i pravdu u Republici Hrvatskoj”, istaknuo je Penava.

Pješački most preko rijeke Vuke, dugačak 50 metara, svečano su u promet u svibnju prošle godine pustili tadašnji gradonačelnik Vukovara Željko Sabo i Vojko Obersnel, gradnačelnik Rijeke, grada koji je u sklopu projekta solidarnosti za Vukovar u cijelosti financirao njegovu izgradnju.

Uoči otvorenja mosta, građanima Vukovara omogućeno je da internetskim glasovanjem sami izaberu njegovo ime. Gradska uprava odlučila je međutim da se most nazove “Mostom prijateljstva”. Tada oporbeni HDZ i HSP AS te dio braniteljskih udruga iskazali su time nezadovoljsto tvrdeći da je najveći broj građana Vukovara glasovao da se most nazove po Jean-Michelu Nicolieru. Pritom su optužili gradsku upravu da nije poštovala želju Vukovaraca.

Jean-Michel Nicolier bio je francuski dragovoljac i hrvatski branitelj u Domovinskom ratu koji je kao pripadnik HOS-a 1991. godine sudjelovao u obrani vukovarske gradske četvrti Sajmišta. Početkom studenoga 1991. ranjen je i prevezen je u vukovarsku bolnicu, gdje je dočekao pad grada. Ubijen je na Ovčari 20. studenoga 1991., a njegovi posmrtni ostaci još nisu pronađeni.

Zbog zasluga u obrani Hrvatske, predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno je odlikovao Jean-Michela Nicoliera Redom Nikole Šubića Zrinskoga, a odličje je primila njegova majka Lyliane Forunier.