„Montenegrinizacija“ Bokeljske mornarice put je prema asimilaciji Hrvata u Boki Kotorskoj

Time to read
3 minutes
Read so far

Nedjelja, 25. veljače 2018. - 8:39

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u petak je, 23. veljače 2018. godine u 19 sati na Hrvatskom katoličkom sveučilištu (HKS) u dvorani „Blaženi Alojzije kardinal Stepinac“ otvorila izložbu fotografija „Saga o Boki“ autora Dražena Zetića.

Izložba je bila predstavljena u sklopu događanja posvećenog Boki kotorskoj pod nazivom „Kulturološki obrisi Boke kotorske“ koju je HKS organizirao u suradnji s Bokeljskom mornaricom 809.

Marijana Petir je posebno pozdravila prisutne izabrane predstavnike Hrvata iz Crne Gore i predstavnike Vlade Republike Hrvatske pozvavši ih da zajedno učine sve što je moguće kako bi se zaštitio identitet i kulturno nasljeđe Hrvata u Crnoj Gori. Istaknula je kako je žalosti kada čuje da se Hrvati izvan domovine osjećaju zaboravljenima, a to joj govore i Hrvati u Crnoj Gori. Petir je istaknula da svi zajedno trebamo učiniti veće napore kako bi se Hrvate u Crnoj Gori podržalo. „Kao hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu koristim instrumente koji su mi na raspolaganju i zato sam odmah reagirala prema Europskoj komisiji kada je do mene došla vijest kako je Vlada Crne Gore odlučila Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, samostalno bez Hrvatske uvrstiti na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Reagirala sam jer je Bokeljska mornarica nematerijalno kulturno i duhovno nasljeđe Katoličke Crkve i Hrvata, koji su u Boki kotorskoj autohtoni narod“, rekla je Petir.

Ona ističe da to dokazuje i nekoliko povijesnih činjenica – Povelja o posvećenju Katedrale sv. Tripuna i Statut bratovštine, 2 vrlo važna dokumenta o Bokeljskoj mornarici čuvaju se u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu; prisutnost hrvatskog pletera u Boki te 3 spomen ploče obilježavanja 1000-te obljetnice hrvatskih vladara u Boki.

„U procesu koji je Crna Gora samostalno pokrenula ne spominje se kult sv. Tripuna, kao niti hrvatski narod koji ga baštini, stoga sam Europskoj komisiji uputila zastupničko pitanje upoznajući ih s činjenicama i tražeći njihovo očitovanje jer ovdje je riječ o tome da Crna Gora kao zemlja kandidatkinja za EU grubo krši temeljne vrijednosti EU uključujući vladavinu prava i  prava nacionalnih manjina“, rekla je Petir.

Ona je pozvala Vladu Crne Gore da promijeni pristup i zajedno s Hrvatskom uputi kandidaturu prema UNESCO-u, a hrvatske političke predstavnike u Crnoj Gori da iskoriste svoj položaj u vlasti kako bi zaštitili interese hrvatskog naroda. Pozvala je i predstavnike Vlade RH da upotrijebe mehanizme koji Hrvatskoj kao državi članici Europske unije stoje na raspolaganju kako bi se prestala zatirati prava hrvatskog naroda koji živi u Crnoj Gori.

Petir je rekla da „montenegrinizacija“ Bokeljske mornarice vodi asimilaciji hrvatskog narodu u Boki Kotorskoj, na način na koji bi, ne računajući Katoličku crkvu, ostao bez  najvažnijeg, ujedno i posljednjeg jakog nacionalnog središta.

„Za Boku se danas kaže da je razglednica Crne Gore, a kako i ne bi bila kada se više od 60 posto kulturnog blaga Crne Gore nalazi, upravo, u jednom, kako kažu oni koju Boku bolje poznaju od mene, najljepših zaljeva svijeta. Ovo blago je gotovo stopostotna ostavština hrvatskog naroda“, rekla je Petir.

Mimo dobrosusjedskih odnosa i zahvalnosti Hrvatskoj na velikoj potpori za ulazak u NATO i pripremu  ulaska u EU, crnogorske vlasti pripremaju dokumentaciju za UNESCO po kojoj negiraju povezanost Bokeljske mornarice sa svetim Tripunom, Hrvatima, Katoličkom crkvom…

„To nije samo neodgovorno ponašanje jedne države, i to one koja  pristupa Europskoj uniji, već brisanje višestoljetne  tradicije i kulture jednog manjinskog naroda, prisvajajući na račun većinskog, crnogorskog, kulturno nasljeđe svjetskog razmjera što sasvim sigurno ne možemo tolerirati i što iziskuje hitnu i oštru reakciju svih nas“, rekla je Petir.

Ona je pozvala na zajedništvo podsjetivši da su Hrvati  pobjeđivali kada su se držali zajedno  te je zahvalila Draženu Zetiću koji ih je sve okupio na jednom mjestu oko svoje izložbe istaknuvši da iznimno cijeni njegov rad za koji je vidljivo da proizlazi iz ljubavi.

Sam autor Dražen Zetić obratio se je okupljenima biranim riječima o Boki istaknuvši da o Boki, uvijek treba govoriti s ljubavlju citirajući upravo Hvalospjev ljubavi. „Težnja ka nepatvorenoj Istini jedini je put koji može doprinijeti ostvarivanju ljudskijih međuljudskih odnosa, suživota i poštovanja“, rekao je Zetić. On ističe da svaki čin koji vodi suprotno od tih univerzalnih načela u samom početku neminovno je sam po sebi već osuđen na krajnje ništavilo i bezličnu smrt bez trunke svjetlosti. „Sam evanđeoski princip: Istina će vas spasiti!, ovdje, u ovome samozatajnom kutku svemira daleko ima veću i dalekosežniju vrijednost, značenje i poruku“, rekao je Dražen Zetić, zaljubljenik u Boku i autor izložbe „Saga o Boki“ koju je na Hrvatskom katoličkom sveučilištu otvorila hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir pružajući još jednom i na takav simboličan način podršku hrvatskom narodu u Crnoj Gori .