Mons. Jure Bogdan zaređen za vojnog biskupa u splitskoj konkatedrali Svetog Petra

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 28. veljače 2016. - 9:08
Autor: 

Mons. Jure Bogdan, novoimenovani vojni ordinarij u RH zaređen je za biskupa u splitskoj konkatedrali Svetog Petra.

Glavni zareditelj bio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a suzareditelji zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić i dosadašnji vojni biskup u RH Juraj Jezerinac. U prepunoj konkatedralnoj crkvi okupili su se svi hrvatski biskupi, brojni svećenici, časne sestre, predstavnici vosjke i policije, političkog i javnog života te mnoštvo vjernika, Bogdanovih prijatelja i obitelji.

- Čvrsto vjerujem da ćemo udruženim snagama, u razumijevanju i dijalogu, u slobodi i poštivanju nadležnosti, doprinositi duhovnome dobru i rastu svih koji su pod jurisdikcijom vojnoga ordinarija i time izgradnji hrvatskoga društva u cjelini - poručio je mons. Bogdan, donedavni rektor papinskoga hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu.. Izrazio je zahvalu papi Franji koji mu je ukazao povjerenje i čast.

- U novoj službi želio bih biti predvodnik Božjeg naroda. Želim da Božja riječ bude svjetiljka mojim stopama i svima koji su povjereni mojoj pastirskoj skrbi. Ja u svojoj biskupskoj službi Bože sačuvaj da bi se dičio ičim osim križem – poručio je mons. Bogdan.

- Posebnost vojnog ordinarijata u odnosu na druge biskupije je djelovanje usklađeno s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova koji se brinu za javni red i mir te sigurnost svih stanovnika Hrvatske – istnuo je mons. Bogdan čije će geslo biti Omnia ad maiorem Dei gloriam", odnosno " Sve na veću slavu Božju".

Metropolit splitsko-makarski Marin Barišić iskazao je uvjerenje da će Bogdan nastaviti i unaprjeđivati ono što je dosadašnji prvi ordinarij mons. Juraj Jezerinac uspješno započeo i vodio.

Novome biskupu dobrodošlicu je zaželio mons. Želimir Puljić, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, a bivši vojni ordinarij, mons. Jezerinac podsjetio je na početke Vojne biskupije koju je vodio.

- Bilo je to vrijeme mnogih pitanja, dilema, promišljanja i traženja, vrijeme prvih sustavno pastoralnih dodira s vojnicima, časnicima i dočasnicima,policajcima. To je vrijeme nade, posrtaja, optimizma i osobito velikog pouzdanja u ljudsku dobrotu i duboku potrebu Boga u onima zbog kojih je ustanovljena i postoji Vojna biskupija” rekao je Jezerinac .

Izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović na misi zaređenja bio je ministar obrane Josip Buljević, a došli su i ministri Miro Kovač, Vlaho Orepić i Predrag Šustar. Došli su Drago Lovrić i Mirko Šundov, dosadašnji i budući načelnik Glavnog stožera OS te ravnatelj SOA-e Dragan Lozančić. Na misi zaređenja nazočilo je i svećenstvo Kotorske biskupije.