vecernji.hr

Srijeda, 08. veljače 2023.

Stigla je tužna vijest za Hrvatsku i naš sport - preminuo je legendarni trener Miroslav Ćiro Blažević. Ćiro se već duže vremena bori s rakom prostate i sada je, nažalost, tu bitku izgubio. Ćiro je sutra trebao proslaviti 88. rođendan. Miroslav Blažević rođen je 9. veljače 1935. godine u Dolcu na Lašvi, kao osmo, najmlađe dijete Katarine Blažević (rođene Matovinović) i Mate Blaževića. Njihovo prvo dvoje djece Ivica i Marica, o kojima roditelji ostaloj djeci nisu puno govorila, umrla su u dobi od nekoliko mjeseci od Španjolske gripe, a Miroslav je imao i sestre Jelenu (rođ.

MVEP neprihvatljivim drži ovakvu zloporabu političkog pritiska na cjelokupnu manjinsku zajednicu Hrvata u Tivtu i Boki.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na današnjoj sjednici Skupštine Subotice, a na prijedlog gradonačelnika Stevana Bakića (SNS), može se očekivati da će biti donesena Odluka o promjeni Statuta Grada koja će omogućiti da bunjevački jezik bude uveden u ravnopravnu službenu uporabu na području Subotice.

Grubo uplitanje politike

Hrvatski rukometaši u dramatičnoj završnici pobijedili su Njemačku s 25:24 i osigurali polufinale EP-a.

Pobjedu je Hrvatskoj donio gol Igora Karačića minutu i pol prije kraja, te obrana Marina Šege 13 sekundi prije kraja. 

Nakon više od 35 godina autorstva i promicanja "Zlatne formule hrvatskoga jezika ča-kaj-što" konačno je Povjerenstvo za nematerijalnu baštinu Ministarstva kulture RH donijelo Rješenje (u privitku) kojim se ona proglašava kulturnim dobrom, te stavlja na štićenu Nacionalnu listu nematerijalne baštine. Ovo je velika vijest za hrvatski jezik i kulturu, identitet i politiku - jer "Zlatna formula hrvatskoga jezika ča-kaj-što" ujedinjuje Hrvatsku (jezično, identitetski, kulturološki i politički) na ravnotežan i plemenit način, istinski je integrira i upire u njenu budućnost - rekao autor pr

Foto: Boris Ščitar

Velika je ovo godina za Dimitrija Popovića. Slikar, kipar, grafičar i književnik, koji redovito osvaja nagrade i na natječaju za kratku priču Večernjeg lista “Ranko Marinković”, slavi 50 godina umjetničkog djelovanja, cijeli jedan vijek, kako sam kaže, priznajući da vrijeme i godine prolaze prebrzo.

Oliver Dragojević jedan je od ovogodišnjih dobitnika Porina za životno djelo, a osim njega nagrada će pripasti i pijanistici Pavici Gvozdić, te Jakši Fiamengu, koji je napisao tekstove za neke od najljepših Oliverovih pjesama kao što su "Nocturno", "Nadalina", "Karoca gre", "Valo veloluška" i druge.

Hrvatska rukometna reprezentacija porazom od Francuske (27:30) pala je na treće mjesto skupine i, nažalost, neće igrati u polufinalu. No, izabranici Line Červara odigrat će još jedan susret, onaj za peto mjesto.

Francuska je pokazala da je i na ovom turniru u sjajnoj formi i s maksimalnim učinkom prva je u skupini. U polufinalu će igrati protiv Španjolske koja je pobijedila Njemačku i tako osvojila drugo mjesto u svojoj skupini.

Hrvatska rukometna reprezentacija u drugom kolu drugog kruga Europskog prvenstva upisala je novu pobjedu, u zagrebačkoj Areni pobijedila je Norvešku.
Stipe Miočić (35) ušao je u povijest slobodne borbe, po treći je put obranio naslov UFC prvaka u teškoj kategoriji. U borilačkom spektaklu UFC 220 u Bostonu američki Hrvat pobijedio je odlukom sudaca 31-godišnjeg Kamerunca Francisa Ngannoua.

Američki Hrvat je kroz svih pet rundi bio bolji borac, taktički je odradio sve što je bilo potrebno i uvjerljivo je obranio naslov. Sva tri suca dali su pobjedu našem borcu, tri puta po 50-44.

Stranice

Subscribe to RSS - vecernji.hr