Mladi Karlovčanin inovacijama osvaja svijet

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 07. ožujka 2019. - 9:01

Jedan je od najmlađih hrvatskih poduzetnika i vlasnik startupa Circuitmess. Ime Alberta Gajšaka stoji iza vrlo uspješne igraće konzole MAKERbuino koju kupac treba sam sastaviti, a nedavno je Albert patentirao i inovativni mobitel.

Riječ je o potpuno funkcionalnom mobilnom telefonu koji bi svatko stariji od 11 godina trebao moći sastaviti sam i pritom naučiti nešto o hardveru, da bi potom mogao naučiti i nešto o programiranju. Albert Gajšak svoj je inovativni mobitel nazvao MAKERphone.

Prošle godine Albert je osmislio prvi hrvatski ''uradi sam'' mobitel MAKERphone koji je za manje od 24 sata od lansiranja Kickstarter kampanje ostvario  početni cilj i skupio više od 15.000 dolara, odnosno približno 100.000 kuna.

MAKERphone drugi je proizvod mladog karlovačkog hardverskog poduzetnika Alberta Gajšaka i njegova druga, već sada itekako uspješna, Kickstarter kampanja. Alber je prije dvije godine osnovao startup CircuitMess i autor je prve hrvatske ručne gaming konzole MAKERbuina, koju je lansirao prošle godine za svoj 20. rođendan.

- Još u srednjoj školi počeo sam se baviti elektronikom i tehnikom i tada su se prilikom pohađanja različitih radionica u meni pojavile želja i strast za popravcima. Počeo sam rastavljati kućanske aparate, dječje igračke i tako sam malo po malo počeo i sastavljati – ispričao je Albert.

Svoju prvu igraću konzolu sastavio je, kaže, iz razbibrige. Konzola je odmah nakon izuma izazvala odlične reakcije javnosti stoga se Albert odlučio na komercijalizaciju proizvoda.

- Od prvotnog prototipa prošlo je četiri godine, a cijela priča postala je ozbiljnija kada sam se 2016. godine prijavio na najveći europski sajam inovacija u Rimu gdje se igrača konzola svidjela i drugim inovatorima. Ondje sam se povezao sa Karlovčaninom Tomislavom Carom, direktorom tvrtke Infinum kojemu je moja ideja bila poslovno zanimljiva te smo odlučili moju igru pretvoriti u posao – dodaje Albert. Albertov otac Zoran Gajšak inženjer je strojarstva što je imalo utjecaja na Albertove interese tijekom odrastanja – od rastavljanja igračaka i starih mobitela do današnjeg sastavljanja pametnih telefona.

- Mobitel koji smo mi napravili koristi se za igranje igara i mi se ne želimo natjecati sa velikim kompanijama koje proizvode vrhunske moderne mobitele. Naši mobiteli mogu se nazvati edukativnim alatima. Oni su svojim svojstvima slični primjerice mobitelu marke Nokia iz 2005. godine. Pomoću našeg mobitela može se zvati, slati poruke, a mobitel ima i internet. S MAKERphoneom želimo pokazati ljudima da baš svaki hardverski proizvod koji vidite oko sebe, da je nastao tako što ga je dizajnirao neki čovjek koji nije ni drugačiji ni pametniji od vas samih – zaključio je Albert.