POČEO 3. KINOOKUS FOOD FILM FESTIVAL

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. rujna 2012. - 11:20
Autor: 

Projekcijom turskog filma "Nekoliko hrabrih ljudi", redateljice Ruye Adzu Koksal sinoć je u Stonu počela kulturno-turistička manifestacija 3. Kinookus Food Film Festival. Tema festivala je 'Energija hrane', a izabrana je kako bi pokazala alternativna rješenja gorućim problemima današnjice te predstavila nove izvore energije i nove održive modele proizvodnje hrane.
Food film festival donosi zanimljiv program podijeljen u četiri dijela - Okušavanje (natjecateljski dio i retrospektive), Kinofokus (predavanja i susrete), Kinopokus (radionice) i Kinolokus (lokalne, tradicionalne proizvode).

U filmskom dijelu programa prikazat će se 30 filmskih premijera, a održat će se i nekoliko tribina te kreativnih radionica za djecu.U popratnom edukativnom programu Kinookus Food Film Festivala sudjeluje i program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP).
U sklopu svog COAST projekta UNDP organizira predavanje o temi Energija ekološke hrane te kuhanje s ekološkim namirnicama dalmatinskih ekoproizvođača. Na Festivalu sudjeluju više ekoloških proizvođača iz Dalmacije, dobitnika potpore Programa za potporu zelenog poduzetništva Projekta COAST. UNDP će organizirati i dvodnevni edukacijski i izložbeni program na kojem će se predstaviti oprema „Solarnog edukacijskog centra – SEC", iz zajedničkog projekta UNDP-a i Zadarska županija u suradnji sa „Strukovnom školom Vice Vlatkovića" iz Zadra. Posjetitelji će imati priliku naučiti više o uporabi solarne energije uz demonstraciju kuhanja na solanom kuhalu i vožnje bicikla na solarni pogon, a moći će i napuniti svoje mobitele ili sličnu opremu putem solarne energije.
Svečanom otvorenju festivala prethodilo je polaganje vijenca na spomen ploču osnivaču Društva prijatelja dubrovačke starine, Lukši Beritiću, te otvorena izložba fotografija s prve biciklističke đirate Ragusa - Ragusa - Ragusa, u organizaciji udruge Čovjek na Zemlji, u Kneževu dvoru u Stonu.
Kinookus Food Film Festival u Stonu traje do 9. rujna.