Kultura Hrvata Boke u Zadru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 02. svibnja 2019. - 8:46
Autor: 

U Zadru je 29. i 30. travnja predstavljena kultura Hrvata Boke kotorske u Zadru, a u sklopu Dana Zadarske županije. Na poziv organizatora iz Crne Gore sudjelovali su Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Adrijan Vuksanović, zastupnik Hrvatske građanske inicijative u Skupštini Crne Gore i Pavle Goranović, ministar kulture u prošlom sazivu Vlade Crne Gore.

U okviru ove važne manifestacije promovirana je knjiga Zaljev svetaca i hrvatske kulture, autorice dr. Vande Babić, koja se dugi niz godina bavi Hrvatima Boke i kojoj ovo nije prvo ostvarenje na ovom polju. Pored nje, na promociji su govorili Zvonimir Deković u ime nakladnika, Pavle Goranović i Božo Vodopija. Ovom događaju su, između ostalih, nazočili su don Ivo Ćorić, Josip Lisac, predstavnici HKD Napredak i brojni drugi.

U večernjim satima prikazan je film Boža Vodopije "Kad splasnu jedra".

Delegacija je imala značajne susrete s gradonačelnikom Zadra dr. Brankom Dukićem i njegovim suradnicima, kao i zamjenikom župana Šimom Vickovićem. Dogovoren je nastavak, već dobre, suradnje i konkretiziranje zajedničkih ideja. Očekuje se skori uzvratni posjet delegacije Grada Zadra. Cijeli događaj dodatno je intenzivirao relacije između institucije Hrvata u Crnoj Gori i Republike Hrvatske.