Kreće certificiranje projekta „Nikola Tesla Network“ pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 08. srpnja 2019. - 11:45
Autor: 

U Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu u utorak će biti potpisana Povelja o suradnji s Memorijalnim centrom Nikola Tesla, čime će početi postupak certificiranja projekta „Nikola Tesla Network“ pri Institutu za kulturne rute Vijeća Europe.

Time bi destinacije u Hrvatskoj vezane za Teslu postale dio europskih kulturnih ruta.

Povelju će u Smiljanu potpisati  predstavnici nekoliko ministarstava, turističkih zajednica, udruga, županija i gradova.

Bit će to ujedno početak trodnevnog obilježavanja 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle (Smiljan 1856. - New York 1943.), velikoga hrvatskog i američkog znanstvenika, fizičara i izumitelja, čije ime, kako ističu iz Ministarstva turizma, u cijelom svijetu izaziva pozornost i poštovanje koje kontinuirano raste, pa se taj brend mora iskoristiti u promociji Hrvatske, njezine baštine i njenih vrijednosti.

Zamjenica karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin izjavila je Hini kako je „hrvatska povijest bogata Teslinim temama, elementima od rođenja do školovanja i dalje, ali treba pripremiti kvalitetan dokument i provest ga kroz Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i tek ćemo onda krenuti prema Institutu za kulturne rute Vijeća Europe s prijavom. Oni će ocijeniti je li Hrvatska zadovoljila uvjete, ali treba reći da je preduvjet da njome budu obuhvaćene najmanje tri europske države osnivači, a tu smo u komunikaciji s državama u kojima je Tesla živio, Mađarskom, Slovenijom, Francuskom i Češkom, te  radimo na partnerskom povezivanju“, naglasila je Furdek-Hajdin.   

Za utorak, 9. srpnja, u Smiljan je najavljen i dolazak savjetnika na projektu Jacques Matteija, suautora velike i aktivne certificirane rute "Destinacija Napoleon", državnog tajnika u Ministarstvu turizma Frane Matušića, ujedno i predsjednika Radne skupine za projekt Nikola Tesla Network, kao i potpisnika Povelje iz 20 različitih institucija.

Na središnjem trgu u  Gospiću u utorak navečer održat će se zanimljiva priredba TESLA POWER OF LIGHTS–Gospić, točno uoči 163. rođendana Nikole Tesle (10. srpnja 1856.), u organizaciji gospićke Turističke zajednice. Uz glazbeno-zabavni program bit će i bogata eno-gastro ponuda, laser show, a posjetitelji će se „putevima Nikole Tesle“ moći provoziti  u malom vlaku.

U srijedu, 10. srpnja, u Memorijalnom centu „Nikola Tesla“ u Smiljanu 163, obljetnica rođenja velikog znanstvenika bit će obilježeno predavanjem Marijana Borića „Nikola Tesla član HAZU“, predstavljanjem projekta „Izložba Nikole Tesle“ u talijanskom Muzeju elektrotehnike –Sveučilište Pavia, održat će se i radionica 3D printanje pod vodstvom Duje Kalajžića, tvrtka Lika svjetlo predstavit će svoj proizvod The Tesla Lamp“, a udruga eSTUDENT projekt „ Elektroboj“ s prezentacijom inovacija iz područja elektrotehnike.

U večernjem satima  umjetnik Leonard Lesić radit će mural s likom Nikole Tesle, a istovremeno će se odvijati program „Igra dronova i robota“ u organizaciji Zajednice tehničke kulture grada Gospića i Zajednica tehničke kulture Zadarske županije.

Program će završiti koncertom Đanija Stipaničeva.

Predstavljanje električnog Tesla automobila

Također u srijedu navečer, obilježavanje 163. obljetnice rođenja Nikole Tesle održat će se i u Karlovcu, u Gimnaziji koju je Tesla pohađao, u organizaciji Karlovačke županije. Uz predstavljanje električnog Tesla automobila održat će se i Panel rasprava 'Karlovčani - Poduzetnici, inovatori', a sudionici će biti Vladimir Markulin (Avant car d.o.o.), Albert Gajšak (Circuit Mess), Josip Bišćan (Infinum d.o.o.) i Boris Benko (Mint Onion d.o.o.).

Na kraju će biti predstavljeni projekti „Nikola Tesla Experience“ i „Nikola Tesla Network - Mreža Nikola Tesla“, te će biti prikazani neki električni automobili, igraće konzole, infografike, suvremene mobilne aplikacije i drugo.

U četvrtak će u Skradinu biti provedeno i formalno osnivanje nove udruge "Nikola Tesla Network - Mreža Nikola Tesla", kojoj je zadaća realizirati inicijative sa sastanka održanog u siječnju 2019. u Smiljanu o pokretanju kulturne rute „Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla“, kao prve europske kulturne rute s ishodištem u Hrvatskoj.

Inače, trentačno postoji 38 različitih europskih kulturnih ruta.

Pokretači su Hrvatska udruga za turističke i kulturne rute „Tur Kultur“, Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ i Turistička zajednica Ličko-senjske županije. Potporu inicijativi dali su Ministarstvo turizma, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo kulture, Ličko-senjska županija, Karlovačka županija, Šibensko-kninska županija, gradovi Gospić, Karlovac, Ozalj, Skradin i Šibenik, turističke zajednice navedenih područja te više znanstvenih i stručnih institucija i muzeja.

Nakon osnivanja udruge pod nazivom „Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla“ slijedi i formiranje znanstvenog odbora. Onda predstoji studijski rad koji će potvrditi da postoji povijesno znanstveni temelj za rutu, kulturnu i turističku, utemeljenu na stvarnim povijesnim činjenicama.