Hrvatski srednjoškolci na matematičkoj olimpijadi osvojili četiri srebrne i jednu brončanu medalju

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 14. srpnja 2018. - 12:29
Autor: 

Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) u rumunjskom gradu Cluju na kojoj je sudjelovalo gotovo 600 učenika iz 107 država svijeta, hrvatski srednjoškolci osvojili su četiri srebrne i jednu brončanu medalju, a u ekipnom poretku Hrvatska je zauzela 22. mjesto, priopćilo je u subotu Hrvatsko matematičko društvo.

Srebrne medalje osvojili su Tadej Petar Tukara, učenik 4. razreda zagrebačke XV. gimnazije; Ilja Uzelac Bujišić, hrvatski državljanin koji pohađa Matematičku gimnaziju u Beogradu (3. razred); Ivan Novak, učenik 4. razreda Srednje škole Vrbovec i Marin Varivoda, učenik 3. razreda zadarske Gimnazije Franje Petrića.

Brončanu medalju osvojio je Petar Nizić-Nikolac, učenik 4. razreda zagrebačke XV. gimnazije.

U hrvatskoj ekipi bio je i Borna Šimić, učenik 4. razreda Gimnazije "Matija Mesić" iz Slavonskog Broda.

U ekipnom poretku, ekipa Hrvatske je zauzela 22. mjesto. Prvo mjesto osvojila je ekipa SAD-a, druga je bila Rusija, dok je ekipnu broncu uzela Kina.

Međunarodna matematička olimpijada održana je od 3. do 14. srpnja u Cluju. Ove godine bilo je 59. izdanje tog najprestižnijeg svjetskog matematičkog natjecanja, na kojemu je, već tradicionalno, sudjelovala i ekipa Republike Hrvatske.

Odlazak na to natjecanje i pripreme hrvatske ekipe financiralo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a organiziralo ga je Hrvatsko matematičko društvo, pri čemu su veliku pomoć u pripremama pružili i članovi udruge Mladi nadareni matematičari "Marin Getaldić", priopćili su Matija Bucić i Petar Bakić, voditelji hrvatske IMO ekipe iz Hrvatskoga matematičkog društva.