Hrvatska obilježava Dan darivatelja krvi

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 25. listopada 2015. - 9:31
Autor: 

Dan darivatelja krvi se obilježava svakog 25. listopada u Hrvatskoj. Toga dana želi se zahvaliti svim darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti, te podsjetiti javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života.

25. listopad posvećen je obilježavanju i promicanju dobrovoljnog davalaštva krvi u spomen na prvu organiziranu akciju informiranja o potrebi darivanja krvi i organiziranom prikupljanju krvi širom Hrvatske koja je započela 25.10.1953. godine tijekom Tjedna Crvenog križa. Od tada se u Hrvatskoj svake godine na taj datum obilježava Dan dobrovoljnih darivatelja krvi i potiče trajno organiziranje darivanja krvi.

 

Prikupljanje krvi u Hrvatskoj temelji se na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti, a promociju davalaštva, organizaciju akcija davanja krvi i brigu o njenoj sigurnosti zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske. U Hrvatskoj ima više od 176.000 dobrovoljnih darivatelja krvi zahvaljujući kojima je lani prikupljeno oko 160.000 doza - krv daje 3,8% stanovništva, odnosno sakupi se 38 doza na 1000 stanovnika.