Forum hrvatskih manjina održan u Zagrebu

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 24. studenog 2018. - 8:30
Autor: 

Tema ovogodišnjega Foruma bila je „Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica Srednje i Jugoistočne Europe“. Državni tajnik Zvonko Milas kao izaslanik predsjednice RH potvrdio je i daljnju svestranu potporu pripadnicima naših manjinskih zajednica, uključujući jezične programe

Dvadeset i četvrti po redu Forum hrvatskih manjina – stručni skup predstavnika hrvatskih manjinskih zajednica u okolnim zemljama, kojeg tradicionalno organizira Hrvatska matica iseljenika, svečano je otvoren 23. studenoga u Zagrebu, u velikoj dvorani HMI-ja. Forum su svojom nazočnošću uveličali Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, kao izaslanik Predsjednice RH, i Zdravka Bušić, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova, kao izaslanica Predsjednika Vlade RH.

Tema ovogodišnjega Foruma bila je „Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica Srednje i Jugoistočne Europe“. U globaliziranom svijetu ugrožena je jezična raznolikost. Nekoliko velikih svjetskih jezika potiskuje one manje raširene i kulturno utjecajne. Tako i jezici daleko veći od hrvatskoga strepe pred ovim tendencijama. Tim više su ugroženi jezici i dijalekti malih skupina, kao što su oni hrvatskih manjinskih zajednica.

Matičinom pozivu na Forum odazvali su se predstavnici Hrvata iz Češke, Mađarske, Srbije, Crne Gore, Italije i Rumunjske. Na stručnom skupu nazočili su i predstavnici državnih tijela i institucija Republike Hrvatske: Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Instituta za migracije i narodnosti, kao i predstavnici diplomatskih predstavništava Republike Češke, Slovenije, Slovačke i Srbije u Republici Hrvatskoj.

Okupljenima se najprije obratio rukovoditelj Odjela za hrvatske manjine HMI-ja Marin Knezović u svojstvu moderatora skupa i potom ravnatelj Matice profesor Mijo Marić koji je u ime organizatora pozdravio sve uzvanike, goste i sudionike Foruma 2018. Marić je svom obraćanju naglasio važnost očuvanja jezika, a posebice mjesnih dijalekata među manjinskim hrvatskim zajednicama u europskim zemljama te da u tom nastojanju mogu računati na pomoć HMI-ja.

Državna tajnica Zdravka Bušić je u svom pozdravnom govoru kazala kako je mnoge naše zajednice posjetila i upoznata je potanko s njihovim problemima. Izdvojila je kao primjer Hrvate u Sloveniji koji od slovenske strane još uvijek nisu priznati kao nacionalna manjina. U tom pogledu Republika Hrvatska je, kako je naglasila Zdravka Bušić, obvezna pomagati u svakom pogledu.

Državni tajnik Zvonko Milas u svom pozdravnom govoru upoznao je nazočne s projektima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH. Tako primjerice s Registrom hrvatskih subjekata izvan RH, sa stipendiranjem studenata iz inozemstva koji studiraju u RH, s Internetskim tečajem hrvatskog jezika, itd. Milas je također istaknuo da su sredstva namijenjena financiranju hrvatskih nacionalnih manjina u ovoj godini znatno povećana, a taj trend će se nastaviti i dogodine.

Na Forumu su održana slijedeća predavanja: “Škola hrvatskog jezika u Boki Kotorskoj” (Ljerka Sindik); “Jezična baština hrvatskih autohtonih zajednica Srednje i Jugoistočne Europe” (Ivan Gugan); “Jezična baština moliških Hrvata” (Antonio Sammartino); “Jezik karaševskih Hrvata” (Ana Filca, Maria Vlasici); “Dijalektalni govor u raljama jezika” (Zlatko Romić) ;“Jezik i identitet” (Zvonko Deković) ;“Kratki osvrt na hrvatske dijalekte grada Bara i okolice” (Vladimir Marvučić); “Ikavica – govor Hrvata iz Podunavlja” (Mata Matarić) ;“Hrvatski idiomi u autohtonim zajednicama u kontekstu očuvanja nacionalnoga identiteta manjine” (Sanja Vulić) ; “Hrvatski jezik u temeljima hrvatskog identiteta” (Katica Špiranec) i drugi. Zanimljivo izlaganje o jezičnoj baštini i perspektivama njegovanja hrvatskoga jezika u Srbiji i Vojvodini  je održala Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.