Festival 'Slavuji Kamerlenga' u spomen na Vinka Cocu večeras u Trogiru

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 14. kolovoza 2015. - 9:25
Autor: 

Festival Slavuji Kamerlenga, jedinstvena glazbena manifestacija dalmatinskog melosa u spomen na velikog čovjeka i pjevača Vinka Coce, održat će se  večeras u 20.30 sati u trogirskoj tvrđavi Kamerlengo.

Slavuji Kamerlenga nastavak su Festivala dalmatinske pisme, koji je 2012. utemeljio Vinko Coce, a organizacijsku je palicu, nakon  njegove smrti, preuzeo Grad Trogir. Ovogodišnji festival, drugi po redu nakon odlaska njegova utemeljitelja, održat će se u ambijentu srednjovjekovne tvrđave Kamerlengo na čijoj će se pozornici izvesti 20 pjesama. Za njihov odabir bio je zadužen umjetnički voditelj festivala Mugdeir Mugi Tutić, koji je u širokoj lepezi pristiglih pjesama odabrao dvadeset najboljih, koje će se nadmetati za  nagrade stručnog žirija i publike.

- Festival Slavuji Kamerlenga izdanak je trogirske tradicije dalmatinskog melosa, čiji je neizostavni dio upravo naš Vinko Coce. Ova glazbena manifestacija ujedno je i posveta njegovom slavujskom glasu i pjevačkoj virtuoznosti, ali i znak pijeteta prema čovjeku kojeg su resili dobrota, nesebičnost i humanost. A takvi ljudi, i kad odlaze, zauvijek ostaju - rekao je trogirski dogradonačelnik i izvršni voditelj festivala Radovan Slade - Šilović.

Žiri festivala, u čijem je sastavu i Cocina udovica Janja, dodijelit će tri nagrade, koliko i publika, a nagradit će se i najbolji tekst te aranžman. Svi nagrađeni dobit će orginalne statue, koje je izradila trogirska akademska kiparica Ljubica Buble Dragojević.

Festivalskim orkestrom ravnat će prof.Tomislav Kalebić, vođenje programa povjereno je Lejdi Oreb dok je glavna gošća festivala naša proslavljena pjevačica Meri Cetinić.

Podsjetimo, trogirski slavuj Vinko Coce preminuo je u listopadu 2013. u 59 godini života. Dobitnik je Porina za životno djelo za poseban doprinos hrvatskoj tradicijskoj i popularnoj glazbi, a prije samostalne pjevačke karijere bio je najprepoznatljiviji glas čuvene klape Trogir. U spomen na njegovo pjevačko umijeće i čovječnost, slavuji Kamerlenga pjevat će u četvrtak njemu u čast. U čast slavuja koji je prerano odletio, a zauvijek ostao.