Festival balona, lunapark, predstave i glazba za deset dana na Bundeku

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 16. rujna 2014. - 10:04
Autor: 

Lunapark, dječje predstave, vlakići, kočije, let balonima, glazbeni programi za djecu i odrasle, vinske ceste, gastronomija Beča, Budimpešte, Ljubljane i Rima dio su cjelodnevnih programa Bundekfesta koji će trajati od 25. rujna do 5. listopada. Toni Cetinski, Tarik Filipović, Davor Gobac, Željko Mavrović i Tina Katanić, uz gradonačelnika Milana Bandića i organizatore Bundekfesta, najavili su događaje koji će jedanaest dana trajati na Bundeku. Igor Mikloušić najavio je Festival balona, koji će biti od 25. do 28. rujna, podsjećajući da je balonarstvo bila zagrebačka tradicija koju će oni oživjeti.

– Zagreb je imao dugu tradiciju balona, koji su se puštali kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Posjetitelji će se imati priliku provozati u balonu, a za klince će biti škola balonaštva. Poseban će ugođaj biti navečer kada ćemo pustiti balone, noćna iluminacija – kazao je Mikloušić. Martina Bienenfeld, predsjednica Turističke zajednice Zagreba, kazala je da se Zagreb ozbiljno pozicionirao kao turistička destinacija. Rim će na Bundekfestu biti prisutan svih 11 dana i predstavit će se svojom gastronomijom, Budimpešta će biti od 26. do 28. rujna, Ljubljana od 30. rujna do 2. listopada, a Beč od 3. do 5. listopada. Gradonačelniku Bandiću cilj je da se Bundekfest postane regionalno prepoznatljiva tradicija, a zaradu će poslati poplavama ugroženim ljudima.

–Imao sam viziju da napravimo najljepši park u ovom dijelu Europe i napravili smo. Sad ga treba napuniti sadržajem. Zamislite Bundekfest za 200 godina –kazao je Bandić. Iako je bilo oblačno, za vrijeme tiskovne konferencije zasjalo je sunce, pa je gradonačelnik dao naslutiti da je u dosluhu sa Svevišnjim po pitanju vremenske prognoze.
–Nismo bili tako zločesti da bi nas Bog kaznio lošim vremenom. Nije Bundekfest seoska zabava – kazao je Bandić te najavio, nevezano za Bundekfest, klizalište za djecu na Tomislavovom trgu. U Beču je bio, kazao je, da vidi kako su ga susjedi napravili, a u Zagrebu će napraviti "bolji nego ispred Rathausa, a u prizemlju Umjetničkog paviljona mame će piti punč".

– Ispred Rathausa sam vidio dva cirkusa i nitko se ne buni – poručio je Bandić aludirajući na šator na Trgu bana Jelačića koji je često bio predmet spora. Tarik Filipović za 29. rujna najavio je predstavu Spektakluk, a 4. listopada svirat će bend glumaca kazališta Kerempuh. Prvog dana festivala nastupit će Hladno pivo i Silente, dan nakon Colonia i Danijela Martinović, 27. rujna Toni Cetinski, 28. rujna klapa Cambi i Massimo, 1. listopada klapa Maslina, klapa Šufit Slavonija i Najbolji hrvatski tamburaši, 2. listopada Psihomodo Pop i Let 3, 3. listopada Dino Merlin, 4. listopada La fiesta, a za posljednji dan najavljeno je iznenađenje.