Dječji tjedan i Međunarodni dan djeteta

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 06. listopada 2014. - 10:24
Autor: 

U Hrvatskoj se početkom listopada različitim događanjima za djecu tradicionalno obilježava Međunarodni dan djeteta i Dječji tjedan, koji ove godine traje od 6. do 12. listopada.

Motto dječjeg tjedna 2014. je Ljubav djeci, prije svega!

U mnogim će gradovima djeca ovih dana biti u središtu pažnje. Na raznim će pozornicama i govornicama, pokazati što sve znaju i mogu, posjetit će gradonačelnike i druge predstavnike vlasti.

20. studenog 1989. je na Glavnoj skupštini Ujedinjenih nacija usvojena Konvencija o pravima djeteta koja sadrži univerzalne standarde koje država mora garantirati svakom djetetu.

Danas je pravi dan da se podsjetimo 10 dječijih zapovijedi:

1. Moje ruke su male: ne očekujte savršenstvo dok spremam krevet, crtam ili bacam loptu.

2. Moje su noge kratke: usporite kako bih vas mogao stići.

3. Moje oči nisu vidjele svijet kao što su vaše: pomozite mi da otkrijem svijet. Nemojte me… sputavati.

4. Kućni posao neće pobjeći. Ja neću još dugo bit malen – nađite vremena za igru sa mnom. …

5. Ja sam vaš poseban dar, tako sa mnom  i postupajte.

6. Trebam vašu potporu dok rastem. Nemojte mi prigovarati i kažnjavati me. Zapamtite – možete prigovarati mojim postupcima, a da ne prigovarate meni.

7. Pružite mi slobodu samostalnog odlučivanja. Dopustite mi da pogriješim kako bih mogao naučiti iz vlastitih grešaka. Tako ću jednog dana bit sposoban da donosim pravilne odluke.

8. Nemojte se bojati otići bez mene na vikend. Potreban vam je odmor od mene, a i meni od vas. To je takođe odličan način da mi pokažete kako ste međusobno važni jedno drugom.

9. Znam da je to teško, ali nemojte da me uporedjujete s mojom braćom i sestrama ili s drugom djecom.

10. Nemojte raditi stvari umjesto mene. Tada osjećam da način na koji ja to radim nije dovoljno dobar i i da vas razočarava…