Dio umjetnina kipara i medaljara Šime Klaića darovan Zagrebačkoj nadbiskupiji

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 09. prosinca 2020. - 20:11
Autor: 

Vesna Klaić, kći pokojnoga kipara i medaljara Šime Klaića, darovala je dio umjetnina iz ostavštine svoga oca Zagrebačkoj nadbiskupiji, a darovni ugovor potpisan je u srijedu u prostorijama Nadbiskupskoga duhovnog stola. Kako je priopćio Ured za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije, u ime Nadbiskupije svečanosti su nazočili pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, mons. Tomislav Subotičanec, generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i predstojnik Ureda za kulturna dobra Zagrebačke nadbiskupije Vlado Mikšić.

Mons. Šaško je u ime zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića zahvalio u na darovanim umjetninama te je Vesni Klaić uručio spomen-medalju Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Klaić je istaknula kako se raduje mogućnosti da djela njezina oca budu u budućnosti vidljiva svima te dodala kako je Zagrebačka nadbiskupija "sigurno mjesto gdje će se djela njezina oca čuvati za buduće generacije".

Akademski kipar i medaljar Šimo Klaić (1929. – 2010.) rođen je u Starim Perkovcima kraj Vrpolja 1929.. Gimnaziju je završio u Zagrebu 1949., a diplomirao je 1960. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Umjetnički se izražavao u kamenu, drvu, metalu nalazeći uzor u klasičnome svođenju ljudskoga tijela. U njegovim djelima prepoznaje se umjetnika sklonoga meditaciji. Opus mu odaje zanimanje za ljudski život od početaka, rasta i bujanja, do sjetnoga smirenja.

Klaić je autor brojnih spomen obilježja i poprsja te parkovnih skulptura. Od 1970-ih izvodi prigodne medalje, a intenzivno se bavi portretnim medaljarstvom. Izradio je više od 400 medalja, a među njima i likove osoba iz suvremene hrvatske povijesti, među kojima i bl. Alojzija Stepinca te kardinala Franju Kuharića. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i u svijetu te sudjelovao na brojnim međunarodnim kiparskim simpozijima.

 

(Hina)