Završene konferencije Rijeka 2020. i Novi Sad 2022.

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 21. srpnja 2021. - 10:38
Autor: 

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike organizirali su dvije značajne konferencije  na kojima su predstavljeni projekti dva grada koji su nositelji titule Evropska prijestonica kulture. U pitanju su Rijeka, koja je to bila 2020. godine, i Novi Sad, koji će biti prijestolnica kulture 2022. godine.

Na konferenciji Rijeka 2020., održanoj 15. 7., govornici su bili veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Nj.E. Veselko Grubišić i Irena Kregar Šegota, direktorica projekta Rijeka 2020. Projekt Novi Sad 2022., na konferenciji održanoj u utorak, 20. 7., predstavio je direktor fondacije, Nemanja Milenković.

„Predsjednik Opštine Budva je početkom godine predložio da tri grada Boke predvođeni Budvom, konkurišu za Evropsku prijestonicu kulture 2028. Kako bi propitali realne mogućnosti i perspektive ove ideje, pozvali smo u goste predstavnike Rijeke i Novog Sada, da prezentuju njihova iskustva i izazove. Saznanja koja smo dobili sa konferencija su izrazito značajna i ovim putem se još jednom zahvaljujemo govornicima na podijeljenom znanju i iskustvu“, istakli su iz PR službe Festivala.

Irena Kregar Šegota, direktorica projekta Rijeka 2020., objasnila je da titula europske prijestolnice kulture ne predstavlja samo prestižnu titulu, već i strateški razvojni projekt grada i države: „Ovo je projekat koji je izuzetno zahtjevan, u svakom pogledu: finansijski, vremenski, u resursima, u ljudima. Ipak, 80-ak gradova Evrope je do sada nosilo ovu titulu i vidjelo korist u tome: npr. Evropska prijestonica kulture u 2004. godini bio je grad Lil iz Francuske koji je za svaki 1 euro uloženih, ostvario povrat novca od 8 eura; 70 procenata stanovnika Liverpula je posjetilo makar jednom neki od muzeja a u mnogim gradovima koji su nosili titulu evropske prijestonice kulture oko 70 odsto mladog stanovništa je bilo uključeno u neki projekat što znači da ova titula nema samo ekonomske dobiti već i društvene“.

Nj.E. Veselko Grubišić istakao je da se za titulu Evropske prijestonice kulture prvo kandidiraju države, a onda gradovi. U svom uvodnom govoru dao je osvrt kako je proces tekao u Republici Hrvatskoj: „Ministarstvo kulture je učestvovalo na sastancima odbora za kulturu pri vijeću Evropske Unije, čime je Republika Hrvatska ostvarila priliku da jedan hrvatski grad ponese titulu evropske prijestonice kulture za 2020. godinu. Ministarstvo kulture je održalo predavanja i info dane: posjete međunarodnih eksperata komunikacije sa gradonačelnicima svih hrvatskih gradova koji imaju više od 30 hiljada stanovnika. Svi su imali dostupne informacije i svima se pomagalo i motivisalo u pripremi takmičarske dokumentacije“.

Nemanja Milenković, direktor Fondacije Novi Sad Evropska prestonica kulture, koja je nositelj projekta Novi Sad 2022, prezentirao je kompletan projekat i istakao važnost titule Evropska prijestonica kulture: „Kultura je oplemenjivanje ljudskog duha a to je nemjerljivo. Gajiti jedan grad na ovim temeljima je suštinski važno jer titula EPK donosi ozbiljno identitetsko preispitivanje onog antropološkog pitanja: Ko smo mi kao grad? Šta smo mi? Po čemu smo drugačiji od drugih? Kada se ovako grad postavi kao ličnost, ova titula ima tu snagu da okupi ljude da, za početak, se počnu pitati o tome, a kasnije strateški raditi na unapređenju identiteta grada“.