Završen studijski posjet izaslanstva Skupštine Crne Gore Europskom parlamentu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. ožujka 2017. - 9:12
Autor: 

Tijekom dvodnevnog  posjeta Briselu, članovi izaslanstva  Skupštine Crne Gore imali su priliku da s predstavnicima institucija EU razgovaraju o političkoj kulturi i političkim grupama u Europskom parlamentu, zakonodavnom procesu unutar EU i njenoj financijskoj potpori zemljama koje teže članstvu. Razgovarali su i o  političkim temama poput aktualne situacije u Crnoj Gori i napretka države na njenom putu ka EU.

Opći  dojam je da poslanici Europskog parlamenta snažno podržavaju proces europskih integracija Crne Gore, što potvrđuje i nedavno usvojen Izvještaj Europskog parlamenta o Crnoj Gori. Europski poslanici pozdravili su kontinuiran i postojan napredak Crne Gore u pregovorima o pristupanju i postignute rezultate u provođenju ključnih reformi, ali su izrazili i zabrinutost zbog navodnih pokušaja Rusije da utiče na razvoj događaja u Crnoj Gori, jer bi, kako je navedeno u Izvještaju Europskog parlamenta, ovaj obrazac ponašanja u regiji  mogao podrazumijevati dalju destabilizaciju Zapadnog Balkana.

Europski parlamentarci ocijenili su da je potrebno osigurati ujednačen napredak u oblasti vladavine prava i ostalim pregovaračkim poglavljima, te da je, i pored značajnih rezultata ostvarenih u jačanju normativnog okvira, potrebno uložiti dodatne napore u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije. Posebno je pohvaljena posvećenost Crne Gore regionalnoj suradnji, te i pored unutarnjih izazova s  kojima se suočava EU, iskazan optimizam povodom njenog članstva u EU. Sugovornici su pozdravili napredak Crne Gore na putu ka članstvu u NATO-u i izrazili očekivanja za skoru ratifikaciju pristupnog Protokola. U razgovoru o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i bojkotu parlamentarnih aktivnosti od strane opozicije, poslana je snažna poruka da je politički dijalog potrebno voditi u Skupštini.

Članovi crnogorske delegacije potvrdili su odlučnost države u ostvarivanju geostrateškog cilja u pogledu članstva u EU, te svoje kolege iz Europskog parlamenta pitali za utjecaj izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU ne samo na budućnost EU, već i na politiku proširenja. Također, bili su zainteresirani za predviđanja europskih parlamentaraca u pogledu pristupanja država Zapadnog Balkana, ali je bilo i konkretnih pitanja u pogledu suradnje državnih institucija s civilnim sektorom, medijskog okruženja u Crnoj Gori, suradnje EU ombudsmana s  ombudsmanima država kandidata, kao i ključnih rezultata korištenja EU fondova.

U sklopu posjeta  organizirane  u okviru Programa podrške Europskog parlamenta parlamentima Zapadnog Balkana i Turske, članovi delegacije Skupštine Crne Gore su prisustvovali ceremoniji povodom obilježavanja 60 godina od potpisivanja Rimskih sporazuma, kao i sjednici Pododbora Europskog parlamenta za sigurnost t i obranu.

Tijekom dvodnevnog  posjeta, među ključnim zvaničnicima EU s poslanicima Skupštine Crne Gore razgovarali su potpredsjednici Europskog parlamenta Ulrike Lunaček i Joan Mircea Pasku, članovi odbora za vanjske poslove, budžetsku kontrolu i regionalni razvoj i izvjestitelj Odbora za vanjske poslove za Crnu Goru Čarls Tanok (Charles Tannock), kao i predstavnici Europske komisije, Europske službe za vanjske poslove, Europskog revizorskog suda i Kancelarije Europskog ombudsmana.

Izaslanstvo Skupštine Crne Gore činili su predsjednik Odbora za evropske integracije Adrijan Vuksanović, članovi Odbora Marija Maja Ćatović, Andrija Nikolić i Mihailo Anđušić, te poslanici Miloš Nikolić i Nikola Rakočević.