Završen program obilježavanja 400 godina od Velike pohare Perasta

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 24. lipnja 2024. - 9:23
Autor: 

Povodom obilježavanja 400 godina od Velike pohare Perasta proteklog vikenda, u Perastu je upriličen bogat program kojim se ova godišnjica obilježila na dostojanstven i suvremen način, te su se dodatno osvijetlile okolnosti u kojima se Velika pohara dogodila.
U subotu, 22.6., na pjaci Gospe od Karmena, upriličen je umjetnički program, s govornicima Tinom Ugrinić, Androm Radulovićem, Đorđem Krivokapićem i Sarom Lakičević koji su prisutnima čitali povijesne osvrte različitih autora na Perast, zaljev i Poharu. Autorskim tekstom Quo vadis, Perast? Ratimir Martinović je upozorio na sadašnje stanje u Perastu, u kome trenutno živi manje od 200 stanovnika i prisutne inspirirao na dalji razvoj Perasta kao umjetničkog centra Jadrana. Glazbeni dio programa ispunile su članice zbora Collegium musicum, koji je predvodila istaknuta dirigentica Dragana Jovanović. Pažljivo biran repertoar za ovu priliku, savršeno se uklapao, a neke od izvedenih numera bile su: Opet je preda mnom Boka, Vladimira Brguljana; Primorski napjevi (prema narodnim pjesmama iz okoline Dubrovnika) Stevana Stojanovića Mokranjca, Hoda, hoda preko polja (Risan), u aranžmanu Vinka Davidovića, dok se umjetnički program simbolično završio interpretacijom pjesme Boko, moja Boko, Božidara Ivaniševića.
U crkvi Gospe od Karmena otvorena je izložba Lica porobljenih Peraštana: Povratak kući, autora Andrije Kovača.
U nedjelju se održala znanstvena konferencija pod nazivom “Boka Kotorska na rubu propasti: 1624-2024”, u crkvi sv. Nikole, koja se, uz sudjelovanje istaknutih govornika, održavala tijekom cijelog dana. Don Robert Tonsati predstavio je rad Pohara Perasta i Boke kotorske kroz vjekove, a prof. dr. Egidio Ivetić Venecija i Boka kotorska 1420-1797., nakon čega su uslijedile četiri teme konferencije. Tema Društvene, političke i ekonomske posljedice Velike Pohare Perasta, okupila je sudionike: dr. Željka Karaulu, Tinu Ugrinić, Mariju Knežević, dr. Eldinu Lovaš, dr. Ivana Armanda i Aleksandra Simeunovića. Na rubu propasti: posljedice ratova u Boki kotorskoj i jadranskom-jonskom zaleđu, bila je druga tema znanstvene konferencije, koja je okupila sudionike: dr. Marijana Premovića, dr. Iliju Miloševića, dr. Harisa Dajča, dr. Đorđa Krivokapića i dr. Edina Omerčića. Razvoj i izazovi urbane strukture Perasta i Boke kotorske: umjetnost i arhitektura okupila je sudionike: dr. Anu Ferri, dr. Sašu Brajevića, dr. Milenu Ulčar, Milenu Mazarak i Jasminku Grgurević. Posljednja tema konferencije Vegetacija, klima, prostor, ljudska ishrana, muzika, zdravlje, bolesti, epidemije, migracije: Quo vadis, Mediterraneum? sa sudionicima Jankom Paunovićem, dr. Markom Rimac, dr. Majom Katušić, Blažom Kažanegrom, dr. Majom Vasiljević, zatvorila je ovaj dvodnevni događaj posvećen Velikoj pohari Perasta.
Znanstvena konferencija održala se u organizaciji Pomorskog muzeja u Kotoru, Katedre za opštu istoriju novog veka Odjeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Župe Peraške i Biskupije kotorske, Instituta za povijest Venecijanske države i društva (Italija), uz podršku Međunarodnog festivala KotorArt i SHARE fondacije.
Do 31. 8., diljem Perasta, postavljena je izložba umjetničkih instalacija pod nazivom Triptih: Porobljavanje (Zajednica otetih, Rastanak ne dolazi u obzir, U iščekivanju).
Autori su Viktor Kiš, vizualni umjetnik i njegovo suradnik, Tibor Kiš.