Zaključavanje za Budvu i Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 15. veljače 2021. - 11:23
Autor: 

Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti donijelo je danas naredbu  kojom se zabranjuje lokalnom stanovništvu izlazak sa teritorije Opština Budva i Tivat, saopštilo je iz tog resora.

Zabrana se ne odnosi na, kako navode, obavljanje redovnih radnih zadataka, na osnovu potvrde poslodavca, ali i na  ostvarivanje zdravstvene zaštite, na osnovu medicinske dokumentacije.

Zaključavanje Budve i Tivta ne odnosi se u slučaju njege lica koja usljed bolesti, stanja ili posljedica povrede nijesu sposobna da samostalno obavljaju svakodnevne životne aktivnosti, što se dokazuje potvrdom koju izdaje izabrani doktor tih osoba i izvodom iz odgovarajućeg matičnog registra građana kojim se dokazuje međusobno srodstvo ovih lica ili ugovorom o njezi ili izdržavanju.

Pored toga zabrana ulaska ili izlaska iz ta dva grada ne važi u slučaju održavanja ličnih odnosa djece sa roditeljem sa kojim ne žive, u skladu sa sudskom odlukom.

"Takođe, u Naredbi za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja novog koronavirusa ("Službeni list CG", br. 3/21, 7/21 i 13/21) u članu 1a stav 1 tačka 1 alineja  5 mijenja se i glasi:“- privrednih društava i preduzetnika koji obavljaju ugostiteljsku djelatnost u ugostiteljskim objektima (restorani, kafane, kafeterije, hotelski restorani i slični ugostiteljski objekti), osim za goste koji su smješteni u hotelu (uz obavezu  da gostima obroke serviraju u sobama i zabrane korišćenja zajedničkih prostorija za odmor i rekreaciju (bazeni, spa centri, saune, teretane, TV sale i sl.) i pripreme i izdavanja hrane, po porudžbi, bez zadržavanja i konzumacije ispred objekta koji posluje hranom, uključujući ketering, u periodu od 7 do 22 časa, uz potvrdu poslodavca", navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Naredba o  izmjeni i dopuni naredbe  za preduzimanje privremenih mjera za sprječavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprječavanje prenošenja  novog koronavirus, stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore. 

 Autor: RTCG