Cvjetnica – početak Velikog tjedna

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 08. travnja 2017. - 9:42
Autor: 

Sutra je blagdan Cvjetnice. Kršćani, noseći u rukama blagoslovljene maslinove grančice prisjećaju se svečana Isusova ulaska u Jeruzalem, ali i spomena na dan Kristove muke i smrti na križu.

U središtu euharistijskih slavlja po crkvama je čitanje Kristove muke koja je svjedočanstvo dramatičnih zbivanja Križnog puta, raspeća i smrti na križu.

Prema povijesnoj predaji, Isusa je u Jeruzalemu prije 2000 godina dočekao narod kličući mu kao kralju i očekujući od njega da povede bitku za rušenje rimskog okupatora. Narod je klicao Isusu, mašući palminim i maslinovim grančicama i rasprostirući svoje haljine, putem kojim je Isus išao jašući na magarcu. U spomen na to, na Cvjetnu nedjelju se obavljaju procesije s blagoslovljenim palminim i maslinovim grančicama. Cvjetna nedjelja je i uvod u Veliki tjedan kada u osam dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće.

Blagoslov palminih i maslinovih grana te sv. Misa održat će se u kotorskoj katedali – bazilici sv. Tripuna sutra, s početkom u 11 sati.