Veličanstveno obilježen Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Time to read
5 minutes
Read so far

Subota, 14. siječnja 2023. - 12:04
Autor: 

Trinaesti siječanj  je  izabran  za Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u spomen na dan kada su moći Sv. Tripuna 809. godine prenesene iz Carigrada u Kotor. Program proslave Dana hrvatskog naroda počeo je jučer  svetom misom za domovinu i hrvatski narod u Crnoj Gori, u katedrali sv. Tripuna. U večernjim satima,  u Sportskoj dvorani Župa u Tivtu, održana je Svečana akademija i koncert klape Intrade, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore. Potporu hrvatskoj zajednici  svojim dolaskom  dale su   uzvanice iz Crne Gore, Republike Hrvatske, kao i Europskog parlamenta.

Večer je započela stihovima Ljube Stipišića Delmate, nakon kojih su intonirane himne Crne Gore i Republike Hrvatske.

Na početku večeri, prisutne je pozdravio Zvonimir Deković, predsjednik HNV – a: „Hrvati smo u CG i kako duhovno tako i na sve druge načine pripadamo ovom prostoru. Boka je, uostalom, naš zavičaj, i to će zauvijek ostati. A, sudbina zavičaja  je da mu se ljudi rođeni u njemu uvijek vraćaju. Nekad s puta, kao neki večeras među nama, ponekad u mislima, sjećanjima, a ponekad u molitvi, ponekad, kao u ovom slučaju, brižljivo čuvajući i njegujući njegove tradicijske vrijednosti te aktivno radeći na njihovoj promidžbi. Kada govorimo o Hrvatima u Crnoj Gori nužno je istaknuti radi potpunog razumijevanja da se tada prije svega misli na one Hrvate koji su se svojevoljno i slobodno deklarirali kao Hrvati sukladno Ustavu i zakonima u CG i koji kroz svoje predstavnike u institucijama žele očuvati svoj nacionalni, kulturni i duhovni identitet i time zaštititi svoje nacionalne interese. Dakle, sve dok se emotivno ne distanciramo od svoje povijesti ona je dio nas, ona u svakom od nas održava nostalgiju prema otadžbini. Nostalgija je naša neizlječiva bolest. Nije dovoljno dragi prijatelji  kod kuće držati propovijedi o svojoj tradiciji. Narod i civilizacija koja izgubi sjećanje raspada se i nestaje,  jer zaboravlja razlog svog postojanja. Zaboravlja načela koja su joj utemeljila život. Zaborav neumitno vodi u nestajanje svakog društva, jer jedino sjećanje koje se identificira s bitkom narodnog bića znat će očuvati njegove temelje” .

Nazočnima se obratio i gradonačelnik grada Novalje, gospodin Ivan Dabo, koji je darovao koncert klape Intrade hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori, koji je izrazio zadovoljstvo svojim dolaskom i prisustvom obilježavanju važnog dana za Hrvate u Crnoj Gori.

„Kultura ima tu moć da sruši granice svojim snagom univerzalnosti i Boka je bila dio svijeta, kada je svijet bio i mnogo dalji. Hrvati su državotvorni narod u Crnoj Gori. Crna Gora ima tu sreću da nije država jednog naroda. Nažalost, kao dijete Boke, osjećam  stalni gubitak Hrvata u Boki.  Odlaskom Hrvata iz Boke, gubimo tu moć Boke  da oplemenjuje i obrazuje i jedna od mojih molbi je – ostajte ovdje. Hvala na svemu što donosite Crnoj Gori i  Boki. Hvala vam na državotvornosti države Crne Gore“ - kazao je počasni predsjednik SDP -  i donedavno crnogorski ministar  Ranko Krivokapić.

Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative istakao je ponos što je upravo HGI aktivno sudjelovala u donošenju  emancipatorskog Zakona, koji nam omogućava da slavimo Dan Hrvata u Crnoj Gori - i ne samo u Crnoj Gori nego i izvan njenih granica.

„Današnji dan važan je za Hrvate, ali važan je i za Crnu Goru, jer njegujući vlastiti identitet mi na najbolji način predstavljamo Crnu Goru. Branimo je svi, koji bi od nje napravili nešto drugo. Ne možemo birati vrijeme u kojem živimo, ali ono što možemo -  to je ustrajno zastupati sve ono što su vrijednosti našeg identiteta. I nismo slučajno odabrali ovaj dan, ne samo zato što je on najdublja povijesna pozicija u autohtonom višestoljetnom trajanju Hrvata u Boki, već i  zbog uzornog primjera Sv. Tripuna, koji je potvrdio da se nekada  identitetske vrijednosti moraju braniti i  žrtvom”, rekao je prilikom obraćanja gospodin Vuksanović.  

U ime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, obratio se Zvonko Milas, koji je spomenuo  brojne projekte koje Središnji ured podupire:"S velikom motivacijom i ponosom podupiremo različite projekte koji se ostvaruju u svim područjima društvenog života kroz učenje hrvatskoga jezika, kulturni amaterizam, kao i upoznavanje i očuvanje bogate materijalne i nematerijalne baštine te doprinose jačanju povezanosti Hrvata u Boki kotorskoj i cijeloj Crnoj Gori te povezanosti s Hrvatskom.  Siguran sam da ćemo zajedničkim snagama i ustrajnim radom uspjeti očuvati sve ono što stoljećima čini prepoznatljivima Hrvate koji žive na ovome prostoru, a ponosnima sve Hrvate diljem svijeta”.

Dolazak Marijana Kustića, predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza i Zlatka Dalića, izazvalo je kod prisutnih opće oduševljenje. Njihov dolazak je izraz poštovanja hrvatskoj zajednici, a gospodin Dalić je čovjek, koji je uspio ujediniti  sve Hrvate diljem svijeta i učiniti ih ponosnim. Skroman, po čemu je i poznat, izrazio je zadovoljstvo dolaskom te rekao da će se i dalje truditi uspjesima hrvatski narod učiniti ponosnim.

„Europski put Crne Gore mora biti jedini put. Vi ćete donijeti još onaj  mali djelić hrvatske kulture koji nam treba u  Europskom parlamentu. Imate našu punu potporu. I ponosno kažite: Da,  mi smo Hrvati” – naglasila je Sunčana Glavak,  hrvatska zastupnica  u Europskom parlamentu.

Izaslanik predsjednika RH, NJ.E. Veselko Grubišić se obratio prisutnima:“Želimo da Crna Gora ubrza svoje reforme i snažnije krene u pregovaračkom procesu kako bi čim prije postala članicom  EU.  Hrvatska za Crnu Goru ne vidi vrjedniji put i cilj od članstva u EU. Bit ćemo uz CG na svakom koraku prema članstvu u EU. Drago mi je da je za Dan Hrvata u Crnoj Gori baš izabran 13.siječnja, koji još jednom svjedoči neizbrisivu vezu između Hrvata, sv. Tripuna i Kotora. Naš hrvatski identitet je afirmativnog karaktera. Potrebno nam je zajedništvo svih Hrvata kako bi ustrajali na očuvanju onih vrijednosti koje smo gajili još od stoljeća sedmog”.

Izaslanik predsjednika Crne Gore, gospodin Boris Bastijančić,  istakao  je da je ovo prilika da se oda priznanje Hrvatima Crne Gore, koji čuvaju svoju tradiciji, promoviraju njene korijene I vrijednosti, koji njeguju pažljivo njenu jedinstvenu kulturno – povijesnu riznicu istovremeno doprinoseći obogaćivanju demokratske Crne Gore i kulturne raznolikosti.  Hrvati su iznjedrili ličnosti, kojima se ponose i  Crna Gora i  Hrvatska  - i  to s razlogom čine. To su ona lica, koja su obogatila europsku, znanstvenu i kulturnu baštinu, navodi Bastijančić. Osvrnuo se i  na partnerski odnos dviju država, kao i na projekt Putevima bokeljskih Hrvata, koji se realizira na dobrobit oba naroda.

Na kraju, nazočnima se obratio i izaslanik premijera RH, ministar vanjskih i europskih poslova RH, gospodin Gordan Grlić Radman, koji je istakao zadovoljstvo što obilježavanju važnog dana za Hrvate u Crnoj Gori prisustvuju i  Ranko  Krivokapić i Raško Konjević, s kojima dijeli  iste vrijednosti - razumijevanja, poštivanja,  vrijednosti ljubavi, kulture,  građanske kulture:“Vi ste zapravo  zrcalo Crne Gore. Ponosni narod Crne Gore, koji  pripada Europi, zajedno s nama“.

Ministar Radman ističe da  treba razumjeti i stvari iz prošlosti, kao  i pričati o njima.

„Moramo poštivati identitete. Potrebno nam je zajedništvo, ali ne bilo kakvo. Poštujemo tuđe, ali ne damo svoje. Kada vidite Vatrene, vidite refleksiju jednog naroda i njihovu borbu. Budimo zajedno, poštujmo se. Ne bojte se, mi smo uz vas, Republika Hrvatska je uz vas“- kazao je ministar Radman, riječima podrške i ohrabrenja.

Uslijedio je koncert klape Intrade, koji je svih dirnuo emotivnim glasom Tomislava Bralića, kojeg smo dugo čekali. 

U glazbenom dijelu, nastupile su i Doris Deković i Dora Štampić, koje su izvele pjesmu „Ovo je moja krv“, na oduševljenje prisutnih.

Među prisutnima su bili i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru gospođa Jasminka Lončarević, koja svojim radom, trudom i zalaganjem doprinosi zajedništvu hrvatske zajednice u Crnoj Gori, a posebno u Boki ništa ovdje ne bi bilo isto. Profesorica Vanda Babić Galić, posebna  savjetnica ministra Gordana Grlića Radmana, koja preko trideset godina promiče hrvatski kulturni kod Boke, produbljuje hrvatsko-crnogorske kulturološke odnose, dovodi studente i trudi se predstavljati svoj hrvatski narod i svoju Boku, na način kako to i zaslužuju. Iz bliskog susjedstva su došli  župan Dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić i  gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković. Predsjednik Albanskog savjeta gospodin Faik Nika sa suradnicima. Predsjednik Zrinske garde, gospodin Đuro Bel  i počasni  predsjedniku Alojzije Sobočanec,  s  gardistima, koji su donijeli posebni ugođaj večeri. Također  su prisustvovale i izaslanica predsjednika Hrvatskog narodnog sabora Darijana Filipović i Andrijana Katić, savjetnica predsjednika Čovića.

Razmijenjeni su i prigodni darovi, kao i  uručene zahvalnice HNV –a ministru Radmanu i državnom tajniku Milasu, za nemjerljiv doprinos Hrvatima u Boki.