Uspješno realizirana trodnevna međunarodna konferencija u Petrovcu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 07. ožujka 2022. - 11:21
Autor: 

Nevladina organizacija Društvo za kulturni razvoj "Bauo" iz Petrovca, u hotelu "Palas", od 4.3. do 6. 3., je organizirala veliku trodnevnu međunarodnu multidisciplinarnu stručnu konferenciju  "Kulturne i kreativne industrije & baština: Potencijali i izazovi", na kojoj je, uživo ili online putem, sudjelovalo 40 eksperata iz različitih oblasti - od umjetnosti i kulture do ekonomije i biznisa iz devet europskih zemalja (Crna Gora, Srbija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Makedonija, Bugarska, Rusija i Italija).

Svečano otvaranje konferencije upriličeno je u petak, 4.3., s početkom u 10 h, a tom prilikom su se obratili mr. Dušan Medin, predsjednik Organizacionog odbora i član Programskom odbora konferencije; prof. dr. Ljiljana Gavrilović, predsjednika Programskog odbora konferencije; mr. Itana Lalović (JU Muzeji i galerije Budve), Maja Simonović (JU Narodna biblioteka Budva), Milica Radoman (JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva); Davor Sedlarević (Centar za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama - CIRTIP, Kolašin) i mr. Dobrila Vlahović, koordinatorica Resora kulture u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, koja je i otvorila konferenciju. Moderatorica programa bila je mr. Milica Stanić Radonjić (Društvo za kulturni razvoj "Bauo"), a u glazbenom dijelu programa nastupila je budvanska klapa "Primorkinje", kojim dirigira prof. Katarina Popović.

Konferencija je u cijelosti bila otvorena za javnost, a veliki broj je bio i onih koji su njen rad pratili online putem (Zoom platforma). U pitanju je bio prvi znanstveni i  stručni događaj ovako širokog internacionalnog nivoa i s ovako brojnim sudionicima  (40), u trajanju od tri dana, koji se organizirao u našoj zemlji, a da je posvećen isključivo sinergiji kulturne i prirodne baštine i sve brže rastućeg sektora kulturnih i kreativnih industrija (izdavaštvo, mediji, multimedija, nove tehnologije, kompjuterske igrice, internet aplikacije, komunikacije, marketing, dizajn, modna industrija...).  

„Partneri na ovom projektu bili su akteri lokalne kulturne scene iz naše opštine – javne ustanove kulture i prosvjete: JU Muzeji i galerije Budve, JU Narodna biblioteka Budva i Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva i Centar za izučavanje i revitalizaciju tradicionalnih igara i pjesama CIRTIP iz Kolašina, a finansijska podrška pružena je od Opštine Budva putem Javnog konkursa za raspodjelu sredstava za projekte nevladinim organizacijama u 2021. godini“, priopćavaju iz NVO.

 Zaključnom diskusijom su predsjedavali prof. dr.  Ljiljana Gavrilović i Dušan Medin, čime je zaokružen ovaj trodnevni međunarodni stručni događaj.