Umjetnošću mijenjati stavove

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 09. kolovoza 2022. - 9:53
Autor: 

Sinoć se u okviru KotorArt Pjace od filozofa i međunarodnog projekta MODIFYING ERROR 404: ka zelenim, digitalnim i inkluzivnim društvima  održala ERIAC  panel–diskusija s temom o aktualnostima u romskoj umjetnosti, praćena glazbenim programom.

Sudjelovali su: Zoran Tairović iz Srbije,  akademski slikar i multimedijalni umjetnik, s doktoratom interdisciplinarnih studija menadžmenta primijenjenih umjetnosti, aktivist i direktor Interkulturalnog teatra; Sead Kazandžiju,   vizualni umjetnik iz Albanije, koji radi u različitim medijima, uključujući slikarstvo, instalacije, video i performans;  Alina Šerban – glumica, dramska spisateljica i prva romska redateljica  u Rumunjskoj; Jadranka Ivković direktorica  ERIAC Srbija i glazbenici, braća Danijel Piler (harmonika) i  Darko Piler (violina). Danijel Piler studirao je na Prajner konzervatoriju u Beču, dok je  Darko Piler studirao  na Konzervatoriju Rihard Vagner i trenutno važi za najmlađeg profesora u Beču.

Glazbeni dio večeri   otvorio je Ferenc Šnetberger, mađarski džez gitarist rođen u romskoj obitelji. Studirao je na Džez konzervatoriju Bela Bartok u Budimpešti. Svira u orkestrima koje je osnovao, ali i s poznatim svjetskim zvijezdama džez glazbe.   

Program Europskog romskog instituta za umjetnost i kulturu (ERIAC) odnosi se na širenje znanja o romskoj suvremenoj umjetnosti kroz javnu diskusiju i nastupe glazbenika, koji ljepotom i snagom umjetnosti nastoje ukloniti etničke barijere.

Projekt je podržan od strane Fondacije za otvoreno društvo.

 

.