„U kući kamenoj moje matere” - Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije u svetištu Gospe Ratačke

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 17. kolovoza 2024. - 13:48
Autor: 

Na kamenitim ostacima srednjovjekovnog benediktinskog samostana i crkve posvećene Majci Božjoj, u svetištu Gospe Ratačke, svečano je proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije. Svečanu svetu misu predslavio je fra Ivan Penava, OFMConv, župnik Hrvatske katoličke misije u Würzburgu, uz koncelebraciju don Dejana Turze, upravitelja svetišta.

Pred  svetkovinu Velike Gospe, vjernici su se pripremali moljenjem novene, koja je ujedno bila i prilika za nastavak inicijative "Obnovimo svetište Gospe Ratačke!" pod geslom "Sa sv. Franjom otkrij i živi radosno svoje krštenje!"

U svojoj nadahnutoj propovijedi, fra Ivan je podsjetio vjernike na povijesni događaj iz kršćanske tradicije, koji je postao temelj naše vjere. Istaknuo je kako Crkvena predaja govori da su se, nekoliko dana prije smrti Blažene Djevice Marije, apostoli, potaknuti Duhom Svetim, vratili sa svojih misijskih putovanja kako bi bili uz nju, Isusovu, a sada i njihovu duhovnu Majku.

Fra Ivan je emotivno povezao ovaj povratak apostola s našim vlastitim povratkom majci nakon životnih puteva. U tom kontekstu, puštena je pjesma "Tu je moj dom" u izvedbi Bepa Matešića i Mladena Grdovića, čiji refren naglašava povezanost s majkom i domom:

"Tu je moj dom, tu je ostalo sve
U kući kamenoj moje matere
Tu je moj dom, tu je duši moj mir
U kući kamenoj ja ću ostati."

Propovjednik je potom razmatrao Marijinu ulogu nakon uskrsnuća i uzašašća njezinog Sina, Isusa Krista. Iako je Isus mogao odmah uzeti Mariju sa sobom u nebo, ona je ostala na zemlji, dijeleći s apostolima sjećanja na Isusovo djetinjstvo, snove sv. Josipa, bijeg u Egipat i gubitak Isusa u Hramu. Time je Marija prenijela događaje kojima je bila jedini svjedok, a apostoli su se dostojanstveno oprostili od svoje Majke, čije je tijelo, prema vjerovanju, Isus uznio u nebo.

Fra Ivan je naglasio da Marijin dom nije samo fizičko mjesto, već i duhovni dom Crkve, gdje nas ona okuplja kao naša duhovna Majka. Podsjetio je na svjedočanstvo opata Nikodemusa Schnabela iz benediktinskog samostana Usnuća Marijina u Jeruzalemu. Opat Schnabel je opisao kako Marija u Svetoj Zemlji služi kao poveznica među kršćanima različitih denominacija, ali i pripadnicima drugih vjera. Židovski i islamski vjernici također dolaze u crkvu, prepoznajući Mariju kao značajnu figuru u svojim tradicijama.

Ovaj primjer crkve Usnuća Marijina u Jeruzalemu pokazuje kako se ljudi svih naroda i vjera i danas okupljaju oko Marije u njezinoj duhovnoj kući.

Na kraju propovijedi, fra Ivan je ponovno zapjevao refren pjesme "Tu je moj dom", pozvavši sve prisutne da se pridruže. Naglasio je da nas Marija okuplja kad god molimo krunicu, sudjelujemo u svetoj misi ili hodočastimo u njezina svetišta. Pozvao je vjernike da, poput apostola, uvijek rado traže Marijino vodstvo i utjehu, dok nas jednog dana ne okupi u nebeskom Očevom domu.

Nakon mise, svima zainteresiranim vjernicima udijeljen je pojedinačni blagoslov sv. Franje, čime je ovaj svečani događaj završio u duhu zajedništva i molitve.

Don Dejan Turza